Rýžový nákyp se smetanou a švestkami

Rýžový nákyp se smetanou a švestkami
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Pokud máte rádi sladké pokrmy k obědu, vyzkoušejte tento lahodný a jemný rýžový nákyp se švestkovým kompotem. Tento nákyp vás nielen nasytí, ale také uspokojí vaši chuť.

Ingredience aneb co potřebujete

2 sáčky varné rýže
1 smetana ke šlehání
1 švestkový kompot
2 vanilkové cukry
5 lžic cukru moučka
100 g másla
3 vajíčka
skořice
strouhaná citronová kůra
tuk na vymazání

Postup vaření podle receptu

Uvařenou rýži vysypeme z pytlíků do hrnce, zalijeme ji horkou smetanou, přidáme vanilkový cukr, promícháme, přiklopíme a necháme deset minut odpočívat.

Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a máslem, poté přidáme citronovou kůru a skořici. Směs vmícháme do rýže a nakonec jemně přidáme ušlehaný sníh.

Do vymazaného pekáče nalijeme polovinu směsi, pokryjeme švestkami (můžeme je trochu pokapat šťávou) a poté přelijeme ostatní směsí. Na vrch můžeme posypat skořicí.

Pečeme při teplotě 175 °C asi 30 minut.

Co jste ještě nevěděli o receptu Rýžový nákyp se smetanou a švestkami

Rýžový nákyp se smetanou a švestkami je oblíbený dezert, který kombinuje jemnou rýži s bohatou smetanou. Tento nákyp je proslulý svou krémovitou konzistencí a sladkou chutí švestek, které mu dodávají lahodný ovocný akcent. Příprava je jednoduchá – rýže se nejprve uvaří a poté se smíchá se smetanou a švestkami. Pečení v troubě zaručuje zlatavou křupavou kůrčičku na povrchu. Tento pokrm je skvělou volbou nejen na dezert, ale i jako vydatná svačina, která potěší celou rodinu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (35 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti
Štítky: oběd, snadné, rychlé, běžný den, levné, česká, snadný, pro začátečníky, pro děti, pečení, sladké, sladká jídla, postní, sladké nákypy

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Rýžový nákyp se smetanou a švestkami.

Přidat komentář