Rýžový nákyp se smetanou a švestkami
Pokud máte rádi sladké pokrmy k obědu, vyzkoušejte tento lahodný a jemný rýžový nákyp se švestkovým kompotem. Tento nákyp vás nielen nasytí, ale také uspokojí vaši chuť.
Ingredience aneb co potřebujete
2 sáčky varné rýže
1 smetana ke šlehání
1 švestkový kompot
2 vanilkové cukry
5 lžic cukru moučka
100 g másla
3 vajíčka
skořice
strouhaná citronová kůra
tuk na vymazání
Postup vaření podle receptu
Uvařenou rýži vysypeme z pytlíků do hrnce, zalijeme ji horkou smetanou, přidáme vanilkový cukr, promícháme, přiklopíme a necháme deset minut odpočívat.
Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a máslem, poté přidáme citronovou kůru a skořici. Směs vmícháme do rýže a nakonec jemně přidáme ušlehaný sníh.
Do vymazaného pekáče nalijeme polovinu směsi, pokryjeme švestkami (můžeme je trochu pokapat šťávou) a poté přelijeme ostatní směsí. Na vrch můžeme posypat skořicí.
Pečeme při teplotě 175 °C asi 30 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Rýžový nákyp se smetanou a švestkami
Rýžový nákyp se smetanou a švestkami je oblíbený dezert, který kombinuje jemnou rýži s bohatou smetanou. Tento nákyp je proslulý svou krémovitou konzistencí a sladkou chutí švestek, které mu dodávají lahodný ovocný akcent. Příprava je jednoduchá – rýže se nejprve uvaří a poté se smíchá se smetanou a švestkami. Pečení v troubě zaručuje zlatavou křupavou kůrčičku na povrchu. Tento pokrm je skvělou volbou nejen na dezert, ale i jako vydatná svačina, která potěší celou rodinu.

Tomáš Rohlena