Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
Kynuté ovocné knedlíky s jahodami patří mezi nejoblíbenější sladká jídla vůbec. Asi každý si vzpomene na léto u babičky a její fantastické kynuté knedlíky s jahodami, které se ve velkém vedru jedly trochu těžko. Nicméně jde o výsostnou pochoutku, která uchvátí všechny věkové kategorie. Kynuté ovocné knedlíky samozřejmě snesou všeliké ovoce, tento recept je však na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, protože trůní na žebříčku popularity sakra vysoko, což v žádném případě není náhoda. A když ovocné knedlíky posypete nastrouhaným tvarohem a přelijete rozpuštěným máslem, svět se zhoupne a sladká hostina může začít. Tady je recept na ovocné kynuté knedlíky tentokrát s jahodami.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g pšeničné polohrubé mouky + na poprášení válu
20 g droždí
1 ČL krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce
1 špetka soli
300 g jahod, zbavených stopek, omyté, osušené
250 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
100 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
Postup vaření podle receptu
Nejprve si připravte těsto. Do větší mísy prosejte mouku a doprostřed rozdrobte droždí, přisypte cukr a přilijte polovinu vlažného mléka. Až vzejde kvásek (cca 10 minut), přilijte zbylé mléko, vejce a sůl a vypracujte těsto. Na teplém a tmavém místě by mělo kynout asi hodinu.
Dejte vařit větší hrnec vody, kterou trochu osolte. Těsto rozválejte na jeden centimetr silný plát, vykrájejte z něj čtverečky veliké 8×8 centimetrů a do každého zabalte jednu jahodu, pevně uzavřete a vytvarujte knedlík.
Knedlíky vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou. Po vyjmutí z hrnce je propíchněte, aby z nich vyšla pára a zůstaly nadýchané.
V menším rendlíku rozpusťte máslo. Knedlíky na talíři posypte nastrouhaným tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
Kynuté ovocné knedlíky s jahodami jsou oblíbeným tradičním českým pokrmem. Tyto nadýchané, lehce sladké knedlíky se připravují z kynutého těsta, které se plní čerstvými jahodami. Během vaření v páře získávají knedlíky svou charakteristickou měkkou strukturu. Po uvaření se podávají posypané cukrem a tvarohem, polité rozpuštěným máslem. Někdy se také přidává mletý mák nebo skořice pro zvýraznění chuti. Toto lahodné jídlo se často konzumuje jako hlavní chod nebo sladká tečka na závěr oběda.

Tomáš Rohlena