Kynuté ovocné knedlíky s jahodami

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami patří mezi nejoblíbenější sladká jídla vůbec. Asi každý si vzpomene na léto u babičky a její fantastické kynuté knedlíky s jahodami, které se ve velkém vedru jedly trochu těžko. Nicméně jde o výsostnou pochoutku, která uchvátí všechny věkové kategorie. Kynuté ovocné knedlíky samozřejmě snesou všeliké ovoce, tento recept je však na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, protože trůní na žebříčku popularity sakra vysoko, což v žádném případě není náhoda. A když ovocné knedlíky posypete nastrouhaným tvarohem a přelijete rozpuštěným máslem, svět se zhoupne a sladká hostina může začít. Tady je recept na ovocné kynuté knedlíky tentokrát s jahodami.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g pšeničné polohrubé mouky + na poprášení válu
20 g droždí
1 ČL krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce
1 špetka soli
300 g jahod, zbavených stopek, omyté, osušené
250 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
100 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
Postup vaření podle receptu
Nejprve si připravte těsto. Do větší mísy prosejte mouku a doprostřed rozdrobte droždí, přisypte cukr a přilijte polovinu vlažného mléka. Až vzejde kvásek (cca 10 minut), přilijte zbylé mléko, vejce a sůl a vypracujte těsto. Na teplém a tmavém místě by mělo kynout asi hodinu.
Dejte vařit větší hrnec vody, kterou trochu osolte. Těsto rozválejte na jeden centimetr silný plát, vykrájejte z něj čtverečky veliké 8×8 centimetrů a do každého zabalte jednu jahodu, pevně uzavřete a vytvarujte knedlík.
Knedlíky vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou. Po vyjmutí z hrnce je propíchněte, aby z nich vyšla pára a zůstaly nadýchané.
V menším rendlíku rozpusťte máslo. Knedlíky na talíři posypte nastrouhaným tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
Kynuté ovocné knedlíky s jahodami jsou oblíbeným tradičním českým pokrmem. Tyto nadýchané, lehce sladké knedlíky se připravují z kynutého těsta, které se plní čerstvými jahodami. Během vaření v páře získávají knedlíky svou charakteristickou měkkou strukturu. Po uvaření se podávají posypané cukrem a tvarohem, polité rozpuštěným máslem. Někdy se také přidává mletý mák nebo skořice pro zvýraznění chuti. Toto lahodné jídlo se často konzumuje jako hlavní chod nebo sladká tečka na závěr oběda.