Bramboráky recepty

Bramboráky považují Češi za svoje národní jídlo, a vlastně tím i je, bramboráky se ale ve velkém konzumují také například v Německu či Maďarsku. Bramboráky a jejich recept se liší kraj od kraje. Na Moravě hojně najdete bramboráky s uzeným masem a kysaným zelím nebo s škvarky, v Německu je oblíbený Kartoffelpuffer – bramborové placky potřené jablečným protlakem, a o něco dál v Izraeli zase místní bramborákům říkají laktes, do nichž se přidává jogurt a jablečná omáčka.
Poděkovat za bramboráky můžeme Kryštofovi Kolumbovi, který nám dovezl základní ingredienci. Každý s ní ovšem pracuje po svém, protože brambory jsou velmi tvárné a univerzální. Bramboráky a jejich recepty se tedy objevují ve spoustě variantách, nicméně my přinášíme recepty na bramborák takový, jaký známe a na jaký jsme zvyklí.

Bramboráky v dřívějších dobách nesly název cmunda, který se ještě dnes někde používá. Přežívá rovněž krajové názvosloví – hňup, kostrbáč, vošouch nebo toč.
Recept na bramborák obsahuje tyto základní ingredience – brambory, mouku, vejce, česnek, sůl a majoránku. Smaží se na pořádné vrstvě sádla, a tak je jasné, že nejde o nejzdravější jídlo. Pokud nechcete bramboráky nasáklé tukem, přidejte do nich trochu olivového oleje a připravte je v troubě. A nakonec cuketové bramboráky představují asi nejzdravější variantu (cuketa, brambory, vločky).