Grilování recepty
Grilování jako oblíbená kratochvíle dorazilo i do našich luhů a hájů. Jde totiž o velmi populární zábavu v zaoceánských krajích, kde grilování vyňuňali do růžova. Jestli chcete být také mastergril, pamatujte na pár drobných rad.
Grilování má šmrnc. Rychlá úprava potravin totiž zachovává jejich chuť a vůni v míře nevídané. Nicméně tato úprava skýtá i různá úskalí. Zdraví škodlivé látky vznikají odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí, spalování smolnatého dřeva a také když vaše chutné burgery olizují plameny. Tomu všemu je potřeba se vyhnout. Například tím, že opatrně rozhrábnete žhavé uhlíky, a tím mírně snížíte teplotu žáru. Nebo používejte rozprašovač vody, kterým haste hořící tuk.
Pro uchování chutě a šťavnatosti masa NIKDY do něj nepíchejte, všechno dobré by nenávratně zmizelo v rozžhaveném grilu. Mleté maso a ryby lze pokládat na gril i studené, ostatní dobroty pouze, když mají teplotu okolního prostředí. A nakonec možná rada z kategorie zbytečných – gril musí být rozpálený. Bez potřebné teploty se maso na grilu pouze uboze unaví.
Grilování je jednoduchá úprava potravin, ale skvělé chutě tak jednoduše nedosáhnete. Co se týká koření, tak platí osvědčené pravidlo – vyzkoušej a pamatuj. Zkoušejte různé grilovací směsi, vedle toho ale také jednotlivé koření a bylinky, ať všechno jídlo není uniformní alá podravka. Pokud se rozhodnete pro špízy, pak spolehlivé kombinace představují vepřové maso s uzeninou nebo hovězí maso se slaninou.
V neposlední řadě bychom ale neměli zapomenout, že grilování je radost, a tak by se také k této činnosti mělo přistupovat. Takže žádný stres a vzhůru do toho.