Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Porce: 6

Grilovaná zelenina je takový nenápadný poklad. Tváří se trochu nudně, ale opak je pravdou. Grilovaná zelenina samozřejmě potěší jako skvělá příloha, ale suverénně obstojí jako i jako hlavní jídlo. K tomu si představte nějaký česnekový nebo bylinkový dip, čerstvé pečivo a chlazené bílé víno. Grilovaná zelenina může svoji skvělost probouzet v troubě či na pánvi, nejlepší je stejně ale z ohně, když nasaje vůni kouře.
Nejlepší moment pro grilovanou zeleninu nastává ve chvíli, kdy musíte uklidit lednici. Grilovaná zelenina by vás měla napadnout jako první, protože elegantně zužitkujete zeleninu, která se vám v ledničce už nějaký čas povaluje. A grilovat se dá vlastně skoro všechno, takže rozviňte svou fantazii a vzhůru do toho.

Ingredience aneb co potřebujete

2 ks červené papriky
2 ks žluté papriky
2 puky bílé čekanky
500 g hub šitake nebo hnědých žampionů bez nožiček
4 ks malých lilků
4 ks malých cuket
500 g očištěného zeleného chřestu
8 ks menších zralých rajčat
140 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce nadrobno nakrájené hladkolisté petržele
40 ml balzamikového octa
hrubá mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup vaření podle receptu

Papriky bez semínek nakrájejte na kostičky, houby, lilky a cukety na plátky a čekanku podélně na osminky.

Ideální rozehřátý gril na zeleninu má 230–320 stupňů. Veškerou zeleninu potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na gril. Během grilování ještě zeleninu potírejte olejem.

Když bude grilovaná zelenina udělaná, přesuňte ji na talíř, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina je oblíbený pokrm, který nadchne svou jednoduchostí a chutí. Kombinace čerstvých ingrediencí, jako jsou paprika, cuketa, lilek nebo rajčata, vytváří barevnou symfonii na talíři. Při grilování se zelenina lehce karamelizuje a získává kouřové aroma, které zvýrazní její přirozenou sladkost. Klíčem k dokonalé grilované zelenině je rovnoměrné nakrájení a lehké potření kvalitním olivovým olejem. Dochutit ji lze bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián, a trochou soli či pepře. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Grilování, Chuťovky, Předkrm, Vegetariánské, Příloha
Štítky: Zelenina, grilování, předkrm, chuťovka, příloha, vegetariánský recept, arabská kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Grilovaná zelenina.

Přidat komentář