Těsta recepty
Těsto a recepty z něj patří ke zlatému fondu nejen české kuchyně. Česká kuchyně je totiž známá svými hutnými a trochu těžkými jídly, k čemuž přispívají právě i těsta. Co naplat, Češi prostě svoje buchty milují. Hloupej Honza bez nich do světa taky neodešel.
Těsto je vlastně velmi jednoduché vyrobit. Základ tvoří mouka a voda. A potom se přidávají podle druhu těsta ostatní suroviny. Existuje spousta druhů těst. Jenom základních variant jsme napočítali na patnáct. Nejtěžší disciplínu z kuchařského hlediska představuje těsto kynuté, jehož základem je kvásek, který způsobí kynutí. Například tvarohové těsto vám dá také trochu zabrat. Z něho se vyrábějí například bábovky. Kolem Velikonoc je také nesmírně populární mazanec z tvarohového těsta. Naopak linecké těsto vám příliš problémy dělat nebude – ideální na pečení vánočního cukroví.
Některá těsta se využívají ihned po vypracování, některá potřebují trochu odpočinku nebo kynout. Pokud se rozhodnete pustit do pečení, pečlivě si rozmyslete, které těsto použijete. Recepty na těsto jsou také léty osvědčené, takže měnit množství surovin nebo postup přípravy nedává žádný smysl.
Těsto, respektive jídla z něj si představujeme jako moučníky, dezerty nebo chuťovky. Z těsta se ale také dělají jídla, která lze považovat za plnohodnotná. Takovou pizzu si každý dokáže představit na oběd. S těstem se opravdu dají v kuchyni dělat výborné kejkle. Pokud těsto zkrotíte, aby dělalo to, co chcete, umí být skvělým pomocníkem. Když s ním však bojujete, raději to vzdejte a zadělejte nové, protože málokdo vyhraje nad těstem.