Domácí francouzská bageta

Domácí francouzská bageta
Doba přípravy: 140 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 6

Taky se vám zdá v obchodech všechno drahé, a to včetně pečiva, jehož cenu jsme léta vůbec neřešili. Teď je všechno jinak. Řada lidí si proto čerstvé domácí pečivo peče doma sama, protože jde o poměrně jednoduchou a voňavou zábavu. A kdybyste jste si šli pro pravou francouzskou bagetu, museli byste vytáhnout z peněženky něco ke stovce. Proto vám zde přinášíme naprosto boží recept na francouzskou bagetu, kterým, když ho zvládnete, se notně přiblížíte pravé Francii. Tak vzhůru do toho.

Ingredience aneb co potřebujete

315 g hladké mouky + na pomoučnění
1 lžička instantního droždí
2 lžičky soli
180 ml vlažné vody
slunečnicový olej na vymazání
180 g hladké mouky (na kvásek)
180 ml vlažné vody (na kvásek)
špetka instantního droždí (na kvásek)

Postup vaření podle receptu

Kvásek je základ. V míse smíchejte ve vlažné vodě špetku instantního droždí a mouku. Vypracujte hladké těsto. Zakryté nechte při pokojové teplotě odpočívat 12 až 16 hodin. Kvásek budě větší, tekutý, lepkavý a s bublinkami na jeho horní straně.

Po této dlouhé době smíchejte instantní droždí, mouku, sůl, vlažnou vodu a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto, což například kuchyňským robotem zabere cca 5 až 10 minut. Přendejte ho do olejem vymazané plastové mísy, zakryjte a nechte 45 minut odpočívat. Po této době těsto navlhčenýma rukama trochu pomuchlejte. Natáhněte ho, přeložte doleva, doprava, nahoru, dolů.

Nechte dalších 45 minut odpočívat. Jestli máte čas, tak to pomuchláníčko zopakujte (viz předchozí bod) a nechte 30 minut odpočívat. Takto vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na tři části. Vytvarujte bochánky, zakryjte je a nechte zase 10 minut odpočívat.

Z každého bochánku poté vytvarujte bagetu.

Bagety naskládejte na pomoučněnou lněnou utěrku, mezi nimi by měla být také utěrka, ať se navzájem nedotýkají. Nechte je 1,5 až 2 hodiny kynout. Potom je na horní straně lehce nařízněte, tak jak francouzské bagety znáte z obchodů.

Troubu předehřejte na 250 °C. Na její dno dejte hluboký plech, do kterého během pečení budete dávat vodu. Bagety z utěrky přesuňte na rozpálený pečicí kámen, vložte do trouby a v ten samý okamžik nalijte do hlubokého plechu 100–150 ml horké vody. Hned troubu zavřete. Po 10 minutách ji otevřete, odvětrejte a nechte bagety zezlátnout. Po vychladnutí dobrou chuť.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí francouzská bageta

Domácí francouzská bageta je ikonické pečivo, které evokuje vůni pařížských ulic. Její křupavá, zlatavá kůrka a měkká střída uvnitř nabízí lahodný zážitek. Příprava domácí bagety vyžaduje kvalitní ingredience: mouku, vodu, droždí a sůl. Klíčem je důkladné hnětení a dostatek času na kynutí, což zaručuje její lehkost a nadýchanost. Skvělá je čerstvá s máslem nebo džemem, ale také jako základ pro sendviče. Pečení doma umožňuje kontrolu nad chutí a strukturou, takže si můžete vychutnat autentický francouzský zážitek přímo ze své trouby.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Chuťovky, Těsta, Dobroty, Pečivo, Příloha, Francouzské
Štítky: těsto, chuťovka, svačina, pečivo, příloha, francouzská kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí francouzská bageta.

Přidat komentář