Zapečené brambory a těstoviny recepty
Recept na zapečené brambory nebo těstoviny má nekonečně mnoho podob. I to je jeden z důvodů jejich nemírné popularity napříč celou populací. Varianty s bramborami tohoto jídla jsou například takovéto – zapečené brambory s mletým masem, pro vegetariány tu jsou zapečené brambory se smetanou, ale i zapečená brokolice s bramborem. Nechat zapéct neboli gratinovat těstoviny představuje druhý nejlepší nápad. Na stůl pak můžete servírovat zapečené těstoviny s uzeným masem, v bezmasém módu pak zapečené těstoviny se sýrem a tak podobně. Do této široké a oblíbené kategorie se vejdou rovněž šunkofleky, jejichž recept na našich stránkách můžete také najít.
Cílem zapékání čili gratinování je zapečení horní křupavé vrstvy, nejčastěji sýra. Ten se parádně rozteče a dodá jídlu další rozměr chuti. Zapékání se zpravidla děje rychle a při vysokých teplotách, teplo působí shora. Zapékání jistě není žádná věda, ale několik svých pravidel také má. Samotný proces zapékání nezapříčiní, že vám suroviny změknou, a tak maso musí být před zapékáním vždy udělané, těstoviny také, zelenina by měla být předvařená a tak podobně. Rozdíl mezi zapékáním a pečením tkví v použití pokličky. Při zapékání se rozhodně nepoužívá. Z toho vyplývá, že je potřeba při zapékání věnovat patřičnou pozornost horní vrstvě. Vrstvěte tak v tenkých vrstvách a my vám přejeme dobrou chuť!