Rizoto recepty

Recept na rizoto jako celosvětově oblíbené jídlo zřejmě pochází ze severu Itálie. Recept na rizoto svoji oblibu získal díky skromnému množství použitých surovin i jednoduché přípravě. I když – pro Čecha je recept na pravé italské rizoto pravou výzvou. Postup je relativně snadný, ale je potřeba se ho striktně držet. Jakékoliv zaváhání, ošizení nebo nedodržení časového plánu je na výsledku bohužel vidět. Nicméně všude ve světě si lidé recept na rizoto přeměnili k obrazu svému. I my tady v českých zemích máme to svoje, vařené bez lásky ve školních jídelnách, aby prostě jenom zaplnilo žaludky chudákům dětem. Jenže recept na rizoto se dá dělat i jinak. A může to být houbové rizoto, zeleninové rizoto nebo třeba rizoto s kuřecím masem.

Recepty na rizoto jsou po celém hojně využívaným motorem lidských tělesných schránek. Recept na pravé krémové italské rizoto je ale jenom jedno. Při jeho přípravě je nutné se držet několika jednoduchých, ale striktních pravidel. Rýži před vařením neproplachujte, škrob budete potřebovat na konzistenci; nechoďte od hrnce, stále míchejte, šalotka nesmí být orestovaná dozlatova a vína do rizota nelijte tolik, jídlo potom bude kyselé. Recept na rizoto v mnoha podobách. Dobrou chuť!