Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Recept na zeleninové rizoto můžete pojmout dvěma způsoby. Za první jej udělat tak, jak se dělá v samotné kolébce tohoto jídla – v Itálii. Nebo se na toto na precizní přípravu náročné jídlo vykašlete a uvaříte jeho českou variantu. Takže recept na zeleninové rizoto nebude tak mazlavé jako jeho jihoevropský kolega, ale za to vás vaše děti pochválí. Protože recept na zeleninové rizoto v českém podání je sypčejší. Rozdíl je v tom, že se ingredience smíchají až nakonec vaření. Recept na zeleninové rizoto díky použité zelenině v sobě obsahuje spoustu vlákniny a vitaminů, takže ještě uděláte něco pro své zdraví. Zeleninové rizoto můžete použít jako hlavní chod i jako lahodnou přílohu. Navíc je tento recept jednoduchý na přípravu, takže zeleninové rizoto dobře poslouží i jako rychlá večeře.

Ingredience aneb co potřebujete

250 g rýže
2 lžíce oleje
1 ks cibule
400 g mražené zeleniny s kukuřicí a hráškem
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky sladké mleté papriky
sůl, pepř podle chuti
tvrdý sýr
sterilovaná okurka

Postup vaření podle receptu

Mírně osolenou vodu přivedeme k varu a uvaříme v ní rýži podle návodu na obalu.

Na rozpáleném oleji osmahneme drobně nasekanou cibuli. Potom přidáme mraženou zeleninu, krátce osmahneme a podlijeme trochou vody.

Pod poklicí dusíme doměkka a podle potřeby průběžně podléváme a mícháme. Až zelenina změkne, vmícháme do ní sůl, pepř, papriku a sójovou omáčku. Všechno musí být podle vaší chuti. Nakonec vmícháme rýží a prohřejeme.

Zeleninové rizoto podáváme se sterilovanou kyselou okurkou a posypané strouhaným sýrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto je oblíbený pokrm pocházející z Itálie. Jeho základem je kvalitní rýže, nejčastěji Arborio nebo Carnaroli, která se vaří ve vývaru, dokud není krémová a jemná. Do rizota se přidává různá sezónní zelenina, jako jsou cuketa, papriky, hrášek či chřest, které pokrm obohacují nejen chutí, ale i barvou. Často se doplňuje parmezánem a bylinkami, třeba bazalkou nebo petrželkou. Zeleninové rizoto je skvělou volbou pro vegetariány a milovníky lehkých jídel, což z něj činí ideální volbu pro zdravý oběd či večeři.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Hlavní jídlo, Pro děti, České, Vegetariánské, Příloha, Rizoto
Štítky: hlavní chod, dětská jídla, vegetariánský recept, rizoto, zeleninové jídlo

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zeleninové rizoto.

Přidat komentář