Luštěniny recepty
Luštěniny jsou nenápadná a podceňovaná surovina, přitom jejich celosvětová obliba dostatečně svědčí o jejich nezpochybnitelné hodnotě. Mezi luštěniny neboli luskoviny se počítají hrách, fazole, čočka, cizrna, sója či lupina (vlčí bob).
Luštěniny jsou skvělým dodavatelem bílkovin, jichž obsahují opravdu mnoho, což je jeden z hlavních důvodů, proč luštěniny zařazovali do svého jídelníčku i naši dávní předkové. Uvádí se, že luštěniny mají až 20 g bílkovin na 100 g suchých semen. Rovněž v nich najdete značné množství vitaminů skupiny B. Naopak v luštěninách nejsou skoro žádné tuky, až na sóju a podzemnici olejnou. Výhoda je, že tyto tuky mají dobré složení. Luštěniny mají také nízký glykemický index, a tak nás spolehlivě zasytí. Luštěniny v nás prostě zůstávají déle, protože se déle tráví, a tělo tak má více času absorbovat užitečné látky. A pro celiaky je tu také jedna dobrá zpráva – luštěniny neobsahují lepek. Recept na luštěniny zastupuje širokou paletu pokrmů, takže se s nimi v kuchyni rozhodně nenudíte.
Luštěniny jsou v syrovém stavu nepoživatelné. Musejí se důkladně připravit, čímž se také zbaví některých toxických látek. Nejběžnějším postupem je máčení luštěnin přes noc a poté jejich vaření doměkka. Stejného efektu dosáhneme také klíčením.
Luštěniny se výborně hodí jako jídlo, které můžete jíst kdykoliv během dne. Recept na luštěniny uplatníte ráno jako vydatnou snídani, samozřejmě i jako oběd a také jako vydatnou večeři, za kterou by se nestyděl ani Buffalo Bill. Pokud byste chtěli napojit blahodárnými živinami z luštěnin děti, hrášková polévka nebo jenom hrášek samotný syrový jim bude určitě chutnat. Tak vzhůru do toho a dobrou chuť.