Hrachová polévka

Hrachová polévka
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut
Porce: 6

Hrachová polévka se servíruje především o Vánocích. Tam, kde nemají rádi rybí polévku, se podává polévka hrachová. Jde o vydatné a zdravé jídlo, které ale můžete bez bázně a hany konzumovat po celý rok. Pověst hrachové polévky značně utrpěla tím, jak se s ní blahé paměti zacházelo ve školních jídelnách, což je ale velmi nespravedlivé. Při správném postupu přípravy však může být hrachová polévka naprostou lahůdkou. V krémové variantě hrachová polévka naopak oplývá elegancí a stylem.
Recept na hrachovou polévku je založený na suchém hrachu, nikoliv na zeleném hrášku, ze kterého se vaří hrášková polévka. Kupujte raději suchý hrách půlený a loupaný. Půlený proto, že jej nemusíte předem namáčet, a loupaný proto, že se potom nemusíte mordovat s vybíráním hrachových slupek. A také platí, že pokud budete chtít hrachovou polévku jemnou a krémovou, je potřeba ji prolisovat nebo důkladně rozmixovat. Když vám na vzhledu tolik nezáleží, lze hrachovou polévku pouze rozmačkat šťouchadlem na brambory.
Hrachová polévka se podává s krutonky a kousky opečené slaniny.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g propláchnutého půleného a loupaného sušeného žlutého nebo zeleného hrachu (můžete i nemusíte ho přes noc máčet ve vodě)
sůl
majoránka
česnek
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 litr vychladlého masového nebo zeleninového vývaru
100 g anglické slaniny
100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Postup vaření podle receptu

Suchý hrách nejprve pořádně propláchněte, nejlépe pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci jej potom vařte, dokud nebude měkký. Zabere to cca hodinu. Na konci vaření přidejte trochu soli.

Ve druhém hrnci na rozehřátém másle osmažte mouku. Jíšku potom zalijte vývarem, který by měl být vychlazený, a znovu nechte pomalu vařit.

Měkký hrách polistujte přes jemné síto do vývaru a ještě nechte chvíli povařit.

Na rozpálené pánvi opečte slaninu a přidejte ji na konci vaření do polévky. Podle svých zvyků hrachovou polévku dochuťte a přidejte trochu smetany.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová polévka

Hrachová polévka je tradiční pokrm, oblíbený v mnoha zemích střední Evropy. Tato hustá a výživná polévka se připravuje z hrachu, který je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Často se dochucuje kořenovou zeleninou, jako je mrkev, celer nebo petržel, a někdy i šunkou či klobásou pro výraznější chuť. Díky jednoduchosti přípravy a dostupnosti surovin je oblíbeným jídlem v chladných měsících, kdy zahřeje a zasytí. Skvělou variantou je i podávání s krutony nebo čerstvým pečivem.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Polévky, Vánoční pokrm, Luštěniny
Štítky: česká kuchyně, polévka, luštěniny, vývar

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hrachová polévka.

Přidat komentář