Vánoční rybí polévka

Rybí hlavu rozřízneme a vyčistíme od žáber a očí. Omyjeme a dáváme vařit v osolené vodě, dokud hlava nezměkne.
Ingredience aneb co potřebujete
Celý pepř
sůl
1 hlava z kapra
1.5lžíce polohrubá mouka
1.25l voda
4 lžíce kořenová zelenina nakrájená na nudličky
petrželová nať
1 cibule
1.5lžíce máslo
vnitřnosti kapra
muškátový květ
Postup vaření podle receptu
V hrnci si rozehřejeme půl lžíce másla a na něm si osmahneme zeleninku. Přidáme očištěné vnitřnosti, pokrájené na menší kousky. Necháme podusit a zaléváme vývarem z hlavy jen aby vše bylo ve vodě skryto a necháme 15minut vařit. Z mouky a zbylého másla si uděláme jíšku, kterou pak zalijeme zbytkem vývaru. Takto rozmícháme a necháme také 15minut vařit.
K zelenině si přecedíme jíšku, okořeníme muškátovým květem, přidáme maso, které jsme obrali z hlavy a ještě chvilku povaříme.
Polévku zdobíme nasekanou petrželkou, můžeme použít i opečené kostičky chleba.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vánoční rybí polévka
Vánoční rybí polévka je tradiční český pokrm, který se servíruje na Štědrý den. Její základ tvoří rybí vývar, nejčastěji z kapra, doplněný o zeleninu, jako jsou mrkev a celer. Polévka se často dochucuje kořením, citronem a bylinkami. K Vánocům patří také tradice přidávat do polévky kousky rybího masa. Vánoční rybí polévka symbolizuje hojnost a je oblíbeným prvním chodem štědrovečerní večeře, který navozuje sváteční atmosféru.