Dušená mrkev s hráškem

Mrkev je velmi zdravá zelenina. V kuchyni má mnoho využití. Můžeme ji použít k přípravě polévek, omáček, dušenou, na pečení, do salátů aj.
Ingredience aneb co potřebujete
40 g máslo
4 polévková lžíce mouka - hladká
1 hrst hrášek (čerstvý, mražený, konzervovaný)
0,5 l voda
1 a 1/2 kávové lžičky sůl
kmín - drcený
1 ks bujón - hovězí
700 g mrkev
černý pepř - mletý
0,5 kávové lžičky kari
1 ks kuchyňská cibule
šťáva z citrónu
Postup vaření podle receptu
Na trhu si koupíme pěknou mrkev. Očistíme ji a omyjeme. Vezmeme si elektrický sekáček, mrkev si rozkrájíme a dáme stranou. To samé uděláme s cibulí.
Pravé máslo rozpustíme a přisypeme cibuli. Po chvilce vsypeme hladkou mouku a metličkou zašleháme.
Nasypeme mrkvičku a zalijeme teplou vodu s bujónem.
Zamícháme a dusíme cca 25 minut. Osolíme a opepříme. Dokořeníme drceným kmínem a kari. Ochutíme maličko šťávou z citrónu.
Přidáme hrášek a chvilku povaříme. Servírujeme s vepřovým, hovězím nebo kuřecím masem. K tomu např.bramborovou kaši s jarní cibulkou nebo pečené brambory ve slupce.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dušená mrkev s hráškem
Dušená mrkev s hráškem je tradiční český pokrm, který se vyznačuje svou jednoduchostí a chutí. Základem jsou čerstvé kousky mrkve a jemný hrášek, které se pomalu dusí na másle. Tento pokrm je často obohacen o cibuli a dochucen solí, pepřem a cukrem, což mu dodává sladkokyselou chuť. Dušená mrkev s hráškem je oblíbená jako příloha k masovým pokrmům nebo se může podávat jako lehký vegetariánský oběd. Díky své barevnosti a přirozené sladkosti potěší nejen chuťové buňky, ale i oči.