Zavařování okurek

Nastala půlka léta, všude něco dozrává a řadě z nás se doma hromadí nezpracované ovoce a zelenina. Zavařování je skvělou cestou, jak tyto plody země dále zpracovat. Přičemž zavařování okurek je nejpopulárnější. A zavařování okurek má u nás také dlouhou tradici. Pro zavařování se hodí ty menší bradavičnaté, ideálně o průměru 7 až 10 centimetrů. Všechny okurky by měly mít plus mínus stejnou velikost. Několik menších si uchovejte pro utěsnění sklenice. Co se týká nálevu, na stole leží spousta receptů a rad. Jisté je, že se nálev na zavařování okurek připravuje několik dní předem, aby vynikla silnější chuť koření. Přidané koření záleží na vašich chuťových preferencích. My zde uvádíme recept na zavařování okurek v základní variantě. Jde o 15 sklenic s obsahem 0,5 litru.
Ingredience aneb co potřebujete
6 kg okurek
3 l vody
1 l octa
400 g soli
8 ks bobkových listů
16 kuliček nového koření
20 ks hřebíčku
Postup vaření podle receptu
Nejprve připravte lák z vody, octa a všeho koření. A nejlépe 3 dny předem, aby pěkně odstál a všechno koření se do chuti pořádně propsalo.
Opravdu důkladně očištěné okurky naskládejte do sterilovaných sklenic a zalijte je lákem. Čistota sklenice i suroviny je opravdu velmi důležitá. Okurky namočte alespoň na hodinu do studené vody a pak každou pečlivě, ale jemně očistěte kartáčkem.
Sklenice pevně uzavřete a zavařujte 7 minut při teplotě 85 °C.
Nakonec nechte sklenice vychladnout otočené dnem vzhůru.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zavařování okurek
Zavařování okurek je oblíbený způsob konzervace této zeleniny, který nám umožňuje vychutnávat si její chuť po celý rok. Proces začíná výběrem kvalitních, čerstvých okurek, které se důkladně omyjí. Poté se okurky nakládají v octovém nálevu s cukrem, solí a kořením, jako je hořčičné semínko, kopr a pepř. Sklenice s okurkami se pečlivě uzavřou a sterilizují, aby se zajistila jejich dlouhá trvanlivost. Výsledné nakládané okurky jsou oblíbenou přílohou k masům, sýrům i chlebíčkům, a navíc jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.