Květákový nákyp se sýrem

Květák je skutečně výjimečná zelenina, která přispívá k úspěšnému hubnutí a je bohatá na cenné živiny. Nabízí také mnoho různých způsobů, jak ho využít.
Ingredience aneb co potřebujete
1 střední květák
1 střední cibule
50 g anglické slaniny
10 ml oleje
1 stroužek česneku
6 sušených rajčat v oleji
30 g hladké mouky
20 ml mléka
150 g strouhaných sýrů (více druhů, zbytky, eidam, Niva, Hermelín)
2 vejce
sůl
mletý pepř
bylinky (libeček, petrželka, dle chuti)
strouhanka na vysypání zapékací misky
tuk na vymazání zapékací misky
Postup vaření podle receptu
Zapékací misku potřeme tukem a posypeme strouhankou. Oloupeme cibuli a společně se slaninou ji nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Sušená rajčata také nakrájíme na malé kousky.
Květák rozložený na větší kusy vaříme asi 15 minut ve slané vodě, poté ho necháme trochu vychladnout a slijeme. Po chvilce ho hrubě rozmačkáme mačkadlem na brambory.
Na části tuku osmahneme anglickou slaninu a cibuli, snížíme teplotu, přidáme česnek a sušená rajčata, krátce osmažíme a poté smícháme s rozmačkaným květákem.
Na zbývajícím oleji uděláme jíšku z mouky, zalijeme ji mlékem a vaříme asi 5 minut. Poté, co se to trochu zchladí, přidáme nastrouhaný nebo nakrájený sýr. Necháme sýr rozpustit a následně vmícháme sýrový bešamel. Výslednou směs vlijeme k květáku s cibulí a slaninou.
Dvě vajíčka ušleháme do pěny a jemně je smícháme s květákem. Osolíme, opepříme a případně přidáme bylinky (například libeček nebo petržel). Poté celou směs nalijeme do zapékací misky.
Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180°C. Velmi dobře chutná i vychladlé s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Květákový nákyp se sýrem
Květákový nákyp se sýrem je oblíbené české jídlo, které kombinuje jemnou chuť květáku a roztaveného sýra. Tento pokrm je výbornou volbou pro vegetariány, protože obsahuje mnoho živin a má nízký obsah kalorií. Květák se nejprve uvaří do měkka, poté se smíchá se sýrem, vejci a kořením. Následně se peče v troubě, dokud nevznikne zlatavá kůrka. Nákyp je vynikající jako hlavní jídlo nebo příloha a potěší celou rodinu svým delikátním aroma a chutí.