Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí

Lilek důkladně umyjeme, podélně ho rozpůlíme a do každé poloviny uděláme nožem přibližně čtyři zářezy, které budou asi 2 cm hluboké. Do těchto zářezů vložíme několik kousků česneku.
Ingredience aneb co potřebujete
1 ks většího pevného lilku
150 g šunky od kosti
100 g šmakouna (zde příchuť Natural)
50 g modrého sýra (např. Gorgonzola)
2 ks zralých rajčat
1 ks cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce olivového oleje
špetka chilli
čerstvý tymián
pepř
sůl
Postup vaření podle receptu
Lilek důkladně opláchneme a podél ho rozkrojíme. Do každé poloviny uděláme nožem asi čtyři zářezy hluboké 2 cm. Do těchto zářezů vložíme několik kusů česneku (přibližně dva stroužky na každou polovinu) a posypeme solí. Poté každou polovinu pokapeme lžící olivového oleje a pečeme v troubě asi 40 minut, dokud lilky nezměknou.
Na pánvi si nejprve osmahneme cibuli na troše olivového oleje, poté přidáme plátky česneku a po třech minutách i nakrájenou cibuli, šunku a kostičky Šmakouna. Vše důkladně osmažíme a poté vmícháme nasekaná rajčata. Necháme tekutinu téměř vyvařit, osolíme, opepříme a dochutíme tymiánem a chilli.
Na upečené lilky naneseme směs pomocí lžíce, přidáme sýr a dáme na pět minut do předehřáté trouby. Ozdobíme tymiánem a servírujeme teplé.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí
Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí je lahodný pokrm, který skvěle spojuje chutě a zdraví. Lilek, bohatý na výživné látky, se peče do zlatova a plní se směsí šunky, čerstvé zeleniny a bylinek. Tento pokrm je ideální pro ty, kdo hledají zdravou alternativu k tradičním receptům. Vyvážená kombinace ingrediencí zajišťuje výbornou chuť a potěšení pro oči i chuťové pohárky. Zapečený lilek můžete podávat jako hlavní jídlo či jako přílohu k masu a salátům.