Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí

Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 2

Lilek důkladně umyjeme, podélně ho rozpůlíme a do každé poloviny uděláme nožem přibližně čtyři zářezy, které budou asi 2 cm hluboké. Do těchto zářezů vložíme několik kousků česneku.

Ingredience aneb co potřebujete

1 ks většího pevného lilku
150 g šunky od kosti
100 g šmakouna (zde příchuť Natural)
50 g modrého sýra (např. Gorgonzola)
2 ks zralých rajčat
1 ks cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce olivového oleje
špetka chilli
čerstvý tymián
pepř
sůl

Postup vaření podle receptu

Lilek důkladně opláchneme a podél ho rozkrojíme. Do každé poloviny uděláme nožem asi čtyři zářezy hluboké 2 cm. Do těchto zářezů vložíme několik kusů česneku (přibližně dva stroužky na každou polovinu) a posypeme solí. Poté každou polovinu pokapeme lžící olivového oleje a pečeme v troubě asi 40 minut, dokud lilky nezměknou.

Na pánvi si nejprve osmahneme cibuli na troše olivového oleje, poté přidáme plátky česneku a po třech minutách i nakrájenou cibuli, šunku a kostičky Šmakouna. Vše důkladně osmažíme a poté vmícháme nasekaná rajčata. Necháme tekutinu téměř vyvařit, osolíme, opepříme a dochutíme tymiánem a chilli.

Na upečené lilky naneseme směs pomocí lžíce, přidáme sýr a dáme na pět minut do předehřáté trouby. Ozdobíme tymiánem a servírujeme teplé.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí

Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí je lahodný pokrm, který skvěle spojuje chutě a zdraví. Lilek, bohatý na výživné látky, se peče do zlatova a plní se směsí šunky, čerstvé zeleniny a bylinek. Tento pokrm je ideální pro ty, kdo hledají zdravou alternativu k tradičním receptům. Vyvážená kombinace ingrediencí zajišťuje výbornou chuť a potěšení pro oči i chuťové pohárky. Zapečený lilek můžete podávat jako hlavní jídlo či jako přílohu k masu a salátům.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové
Štítky: Zelenina, rajčata, restování, oběd, běžný den, večeře, slané, pečení, náročné, náročný, bylinky, vegetarianské, dušení, zeleninová jídla, lilek

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí.

Přidat komentář