Zapečený lilek s parmazánem

Zapečený lilek s parmazánem
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 3

Recept na zapečený lilek s parmezánem může sloužit jako svačina, lehký oběd nebo rychlá večeře. Potěší hlavně milovníky zeleninových jídel a vegetariány, nicméně podle selských doporučení by se alespoň jednou týdně mělo vynechat maso, a tak recept na zapečený lilek s parmazánem představuje také výbornou příležitost k tomuto kroku. U lilku bývá problém s tím, že obsahuje spoustu vody a chová se jako houba, takže se z něj může stát efemérní nevzhledná hmota. Na recept na zapečený lilek je proto vhodné nechat lilek vypotit, dostat z něho přebytečnou vodu a potom jej rychle hodit na chvíli gril. Až potom lze lilek perfektně zapéct.
Recept na zapečený lilek s parmazánem se dá jakkoli variovat. Dalším oblíbeným způsobem, jak zapékat lilek, je s rajčaty a sýrem nebo s mletým masem a mozzarellou.

Ingredience aneb co potřebujete

1 lilek
100 ml olivového oleje
1 stroužek česneku
50 g parmazánu
300 g krájených rajčat z plechovky
1 lžička soli
2 snítky čerstvého oregana

Postup vaření podle receptu

Omyjte velký lilek a nakrájejte ho na kolečka o průměru asi půl centimetru. Osolte ho a položte třeba kuchyňskou utěrku, aby z něj vytekla přebytečná voda. Zabere to asi 15 minut. Poté jej osušte.

Nyní do menší misky nalijte olej a přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Tímto česnekovým olejem potřete lilek. Okamžitě dávejte na gril nebo rozpálenou grilovací pánev.

Vezměte zapékací mísu, na dno nalijte polovinu rajčat z plechovky, na ně dejte polovinu grilovaných lilků a polovinu nastrouhaného parmazánu. No a na něj pak dejte zbylá rajčata, zbylé lilky a zbytek parmazánu.

Rozehřejte troubu na 190 °C. Pečte 20 minut. Podávejte s lístky oregana, pečivem a například s bílým vínem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zapečený lilek s parmazánem

Zapečený lilek s parmazánem je lahodné italské jídlo, které kombinuje vrstvy měkkého lilku, pikantní rajčatové omáčky a rozpuštěného sýra. Tento pokrm je známý jako "Parmigiana di Melanzane" a je oblíbený pro svou bohatou chuť a jednoduché ingredience. Lilek se nejprve nakrájí na plátky, nasolí a nechá odležet, aby se zbavil vody. Poté se obalí v mouce a osmaží nebo upeče. Následuje vrstvení se sýrem, rajčatovou omáčkou a bazalkou. Výsledek se zapeče v troubě, aby se chutě spojily a vznikla křupavá krusta na povrchu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Grilování, Chuťovky, Předkrm, Vegetariánské, Italské, Příloha, Francouzské
Štítky: Zelenina, předkrm, italská kuchyně, chuťovka, francouzská kuchyně, Ostatní kuchyně, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zapečený lilek s parmazánem.

Přidat komentář