Zavařování rajčat

Čas zavařování rajčat přichází na přelomu července a srpna, kdy naše zahrady přetékají bohatou úrodou tohoto ovoce či této zeleniny (?). V tomto ohledu panuje poměrně zajímavý rozpor, protože některé soudy v Americe rozhodly, že rajčata jsou zelenina, jiné že ovoce, a například Evropská unie zařadila rajčata v roce 2011 do kategorie ovoce, s čímž souhlasí i botanici, neboť rajčata rostou na vytrvalém keři. Ať tak či onak, zavařování rajčat přináší cestu, jak se zbavit přemíry úrody. Zavařování je velice jednoduché, notabene zavařit rajčata, a tak to „zkuste“ i vy. Recept na zavařování rajčat, a to bez nálevu, najdete o něco níže.
Ingredience aneb co potřebujete
rajčata
voda
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
Postup vaření podle receptu
Nejprve rajčata důkladně omyjte, následně zbavte slupky a to tak, že je na 1 minutu ponoříte do horké vody. Po vyjmutí je prudce zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a zbavte tuhého středu kolem stopky.
Na dno sklenice o objemu 1 litr dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Pak do ní naklaďte rajčata, zalijte vroucí vodou a pečlivě uzavřete.
Při teplotě 90 °C zavařujte cca 40 minut. Nakonec sklenice s rajčaty nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zavařování rajčat
Zavařování rajčat je tradiční metoda konzervace, která umožňuje uchovat chuť čerstvých rajčat po celý rok. Proces začíná výběrem zralých, nepoškozených plodů, které se následně oloupají a nakrájí. Rajčata se pak vkládají do sterilizovaných sklenic, které se uzavřou a krátce povaří ve vodní lázni. Tento postup zajišťuje dlouhou trvanlivost a zachování výživných hodnot. Zavařená rajčata jsou ideální pro přípravu polévek, omáček či jako základ pro rajčatové pokrmy.