Fazolová polévka

Fazolová polévka
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Porce: 4

Fazolová polévka se začíná vařit už včera. Pokud jste den předem nenamočili fazole, ani se do věci, jako je recept na fazolovou polévku nepouštějte. Fazolová polévka má překvapivě v základu fazole, takže pokud nejsou tip top, nebude dobrá ani polévka, jakkoliv ochucená. Fazolová polévka představuje syté a hřejivé jídlo, které oceníte hlavně ve studených dnech. Fazolová polévka také obsahuje spoustu vitaminů, hlavně těch ze skupiny B, a hromadu vlákniny. Polévku můžete vylepšit nějakou pikantní klobáskou, nebo do ní pro větší sytost dejte brambory. Přidejte je hned po zalití vývarem. Jedině tak se stihnou uvařit doměkka.
Fazolová polévka a její recept k mání o kousek níže.

Ingredience aneb co potřebujete

300 g bílých fazolí
1 lžíce vepřového sádla
1 ks cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky
2 lžíce hladké mouky
1,2 l slepičího (nebo kuřecího) vývaru
2 ks bobkového listu
sůl, pepř
petrželka
chléb na podávání

Postup vaření podle receptu

Propláchnuté fazole namočte přes noc do vody. Druhý den fazole trochu osolte a uvařte je doměkka. Průběžně kontrolujte, protože například starší fazole se vaří déle. Poté slijte a dejte stranou.

Teď se vrhněte na chuťový základ. Nejprve orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidejte nadrobno nakrájený česnek, chvíli restujte a přilijte protlak, chvíli restujte. Zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Tu za stálého míchání restujte tak 1 minutu.

Přisypte papriku a přidejte bobkové listy. Zalijte studeným vývarem.

Když začne fazolová polévka vřít, snižte teplotu a přidejte měkké a uvařené fazole. Osolte, opepřete a nezakryté na středním plameni vařte asi 20 minut. Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Fazolová polévka

Fazolová polévka je oblíbený pokrm zejména v české a slovenské kuchyni. Obsahuje fazole, zeleninu, jako je mrkev, celer a brambory, a koření jako česnek a majoránku. Polévka je hustá, vydatná a ideální pro chladné dny. Podává se často s čerstvým chlebem. Variant je mnoho, někteří přidávají uzené maso pro lepší chuť. Specifickou variantou je maďarská fazolová polévka, která je kořeněnější a obsahuje papriku. Motivuje k experimentování s chutěmi a lze ji snadno přizpůsobit podle dostupných surovin nebo osobních preferencí.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.5/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Polévky, Mexické, Luštěniny, Španělské
Štítky: polévka, luštěniny, mexická kuchyně, španělská kuchyně, vývar

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Fazolová polévka.

Přidat komentář