Domácí housky

Domácí housky a jejich recept je jednodušší, než si myslíte. Tyto domácí housky vás natolik uchvátí, že si raději udělejte hned dvojitou dávku. Nesnědené můžete dát do trouby, stejně tak můžete zmrazit kynuté neupečené těsto a po rozmrazení upéct. Domácí housky potěší i v tom smyslu, že nebudete muset platit za pečivo v obchodech, které zdražuje stále víc. Navíc budete mít zaručenou kvalitu, která projde pod vašima rukama, takže máte jistotu. Domácí housky a jejich recept právě zde.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g hladké mouky
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
300 ml mléka
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička soli
1 ks žloutku
1 ks vajíčka na pomazání
mák, hroubozrnná sůl nebo semínka na posypání
Postup vaření podle receptu
Nejprve se vrhněte na kvásek. V rendlíku ohřejte mléko, aby bylo pouze vlažné. Horké mléko totiž kvasinky zabíjí. 100 ml mléka potom odlijte do mísy, do které dejte sušené droždí, 1 lžičku cukru, pečlivě promíchejte a nechte 10 minut stát.
Potom do mísy prosejte mouku, vyklepněte žloutek, přisypte sůl, přidejte máslo a přilijte zbylých 200 ml mléka. Nakonec tam dejte kvásek.
Vařečkou pořádně promíchejte, pak vyklopte na vál a vypracujte těsto. Buď pomocí vlastních sil, nebo kuchyňského robota. Těsto musí být opravdu dobře zpracované. Mělo by být lesklé a hladké a nemělo by se lepit na vál.
Po vypracování dejte těsto zpátky do mísy a nechte zakryté hodinu kynout v pokojové teplotě.
Po této době těsto rozdělte na 10 až 12 stejně velkých dílů a z každého z nich udělejte tři prameny, které zapleťte do copu.
Housky dejte na plech tak, aby se navzájem nedotýkaly, a nechte je cca půl hodiny dokynout. Potom je potřete vajíčkem smíchaným s lžící studené vody. A nakonec je posypte čímkoliv, co máte rádi – mák, sůl, různá semínka…
Troubu předehřejte na 180 °C a pečte okolo 15 minut. Pokud budou rychleji tmavnout, uberte teplotu. Po vychladnutí dobrou chuť.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí housky
Domácí housky jsou vynikající pečivo, které potěší chuťové buňky i srdce každého gurmána. Příprava začíná zpracováním těsta z mouky, droždí, vody a soli. Po vypracování a vykynutí se těsto rozdělí na jednotlivé kousky, které se tvarují do úhledných bochánků. Nejlepší výsledky přináší pečení na vyšší teplotě, díky čemuž housky získají křupavou kůrku a měkký vnitřek. Jejich vůně se rozšíří po celém domě a láká k okamžité konzumaci. Skvěle se hodí jako příloha k polévkám, salátům či na snídani s máslem a marmeládou.