Mazanec

Mazanec si dáme rádi k snídani nebo k odpolednímu čaji.
Ingredience aneb co potřebujete
mandle - plátky
rozinky
250 ml polotučné mléko
110 g máslo
1 ks cukr - vanilkový
110 g cukr -krupice
sůl
500 g mouka - polohrubá
3 ks žloutek
25 g droždí
1 ks vajíčko
Postup vaření podle receptu
Do hrnečku si nalijeme maličko vlažného mléka, rozmělníme droždí, dáme trochu mouky a zasypeme lehce cukrem. Uděláme si kvásek. Dáme stranou.
Rozinky si můžeme namočit na chvíli do rumu.
Do mísy si nasypeme polohrubou mouku. Vyklepneme žloutky. Přidáme máslo, vanilkový cukr a cukr krupice. Nalijeme mléko a dáme špetku soli.
Scedíme rozinky a přisypeme je také do mísy. Přisypeme rozkrájené mandle a přidáme hotový kvásek. (trochu mandlí si necháme na konec na posypání) Vše důkladně propracujeme a necháme kynout.
Poté vytvarujeme mazanec. Necháme ho odpočinout na plechu, vyložený pečícím papírem.
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Na vrch mazance zakrojíme kříž a pomažeme vajíčkem. Plátky mandlí ozdobíme povrch mazance. Dáme do trouby. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 120°C a dopékáme zhruba 25 minut.
Po upečení pocukrujeme, nebo můžeme namazat máslem, marmeládou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Mazanec
Mazanec je tradiční české pečivo, které se často připravuje během Velikonoc. Je to sladký kynutý bochník, obvykle obohacený o rozinky, mandle a citronovou kůru. Těsto se většinou mírně osladí a na chuť se přidává i vanilka. Po upečení je mazanec zlatavě hnědý a často se posype krystalovým cukrem nebo mandlemi. Historie mazance sahá až do středověku, kdy se pekl na oslavu jara a konce půstu. Tento lahodný pokrm je oblíbený i díky své jemné vláčnosti a vůni, která provoní celý domov.