Zelený chřest s holandskou omáčkou

Zelený chřest s holandskou omáčkou
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 2

Zelený chřest s holandskou omáčkou patří k základním stavebním kamenům gastronomického světa. Na jaře přichází chřestová sezona a vy byste si ji rozhodně neměli nechat ujít. Kombinace čerstvého, nejlépe domácího chřestu s jednoduchou, ale rafinovanou holanskou omáčkou je skoro na michelinskou hvězdu. Zelený chřest s holandskou omáčkou se dělá jednoduše, nicméně postup musí být přesně dodržen. Nejlépe chutná chřest lehce opečený, ale můžete ho také velmi krátce povařit ve vodě nebo v páře.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g zeleného chřestu se středně silnými stonky
1 lžíce extra virgin olivového oleje
sůl
čerstvě namletý pepř
1 ks žloutku
1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
1 špetka kajenského pepře
55 g rozpuštěného másla
1 špetka soli

Postup vaření podle receptu

Nejprve odkrojte tuhé konce stvolů chřestu v místě, kde jdou ještě dobře ohnout, a rozehřejte troubu na 230 °C.

Chřest dejte do mělkého pekáčku nebo na pečicí plech. Špičky by měly směřovat do středu pekáčku a konce ven, protože se na kraji rychleji upečou. Bude mu stačit asi 10 minut, v polovině tohoto času s chřestem trochu potřeste, aby se upekl rovnoměrně.

Teď se vrhněte na holandskou omáčku. Žloutek, citronovou šťávu a kajenský pepř krátce rozmixujte, nechte mixér na malé otáčky běžet a přidávejte máslo, až vznikne vláčná, krémovitá omáčka. Když se vám bude zdát moc hustá, přilijte trochu vlažné vody. Nezapomeňte ochutnat a popřípadě dosolit.

Zelený chřest s holandskou omáčkou podávejte s pomletým pepřem a teplou omáčkou. Dobrou chuť!

Co jste ještě nevěděli o receptu Zelený chřest s holandskou omáčkou

Zelený chřest s holandskou omáčkou je lahodný pokrm, který dokonale kombinuje jemnou chuť zeleného chřestu s bohatou, krémovou omáčkou. Chřest, jako sezónní zelenina, je bohatý na vitamíny a minerály, což z něj činí zdravou volbu. Holandská omáčka, vyrobená z másla, vaječných žloutků a citrónové šťávy, dodává pokrmu jemnou a vyváženou chuť. Tato kombinace je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Při servírování je dobré pokrm ozdobit čerstvě mletým pepřem nebo pažitkou pro zvýraznění chuti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.5/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Snídaně, Zeleninové, České, Chuťovky, Omáčky, Předkrm, Svatba, Vegetariánské
Štítky: Zelenina, česká kuchyně, chřest, holandská omáčka, předkrm, zelený chřest

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zelený chřest s holandskou omáčkou.

Přidat komentář