Zeleninový vývar

Recept na zeleninový vývar zakládá mnoho jídel po celém světě, a tak se stal neochvějnou součástí jídelníčku i u nás. Silný zeleninový vývar lze totiž použít jak na filigránské dochucování pokrmů, tak i jako základ pro nejrůznější polévky. Recept na zeleninový vývar představuje opravdu základ, od kterého je třeba se odpíchnout, a proto by zeleninový vývar měl umět každý. Ačkoliv se jedná o jednoduchý recept, je potřeba držet určitá pravidla, abyste dosáhli potřebného výsledku.
Recept na zeleninový vývar skrývá tři nebezpečí v podobě vhodných surovin, poměru surovin a vody a také způsobu vaření. Na všechny tři aspekty je potřeba dát pozor. Základem receptu na zeleninový vývar jsou cibule, mrkev a celer. Recept na zeleninový vývar nejdříve zkuste udělat ve vyrovnaném poměru těchto tří druhů zeleniny a potom třeba zjistíte, že vám víc chutná cibule, a tak jí tam dáte o něco víc.
Nejlepším způsobem, jak na recept na zeleninový vývar a jak dostat ze zeleniny co nejvíce chuti, je nakrájet ji na drobné, například 1centimetrové kousky, aby vše se dobré dostalo lépe ven. Poměr vody a zeleniny na recept na zeleninový vývar je zhruba takovýto: na 1 kg zeleniny 1,5 litru vody. A vývar, a to jakýkoliv, se musí „vařit“ pomalu. Zeleninový vývar by měl jenom probublávat a musí prostě dostat svůj čas.
Ingredience aneb co potřebujete
1 ks menší cibule
2 ks středně velké mrkve
1 ks větší petržele
2 řapíky celeru
1 ks velkého rajčete
3 snítky hladkolisté petržele
1 snítka libečku
1,5 l vody
sůl
Postup vaření podle receptu
Zeleninu nakrájejte na 1centimetrové kousky. Rozpalte pánev a zeleninu orestujte dozlatova.
Orestovanou zeleninu dejte do velkého hrnce a zalijte 1,5 litrem studené vody. Pomalu přiveďte k varu. Nezapomeňte osolit.
Zeleninový vývar se může vařit o něco intenzivněji než třeba hovězí vývar, ale i tak mu dejte v horké lázni čas. 45–60 minut.
Nakonec sceďte. Část můžete zamrazit, část rovnou použijte.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zeleninový vývar
Zeleninový vývar je lehká a zdravá polévka, která je ideální jako základ pro různé recepty nebo samostatné jídlo. Připravuje se vařením různorodé zeleniny, jako je cibule, mrkev, celer, petržel a česnek, ve vodě. Podle chuti můžete přidat bylinky, například tymián nebo bobkový list. Vývar je bohatý na vitamíny a minerály, které se uvolňují z zeleniny během vaření. Servíruje se obvykle horký, často jen lehce osolený a opepřený, aby vynikla přirozená chuť zeleniny.