Bramboráky podle Romana Vaňka

Bramboráky představují neopracovaný svatý grál českých kuchyní, ke kterému však neradno mít přílišný respekt. Bramboráky mají své dvojníky i trojníky ve spoustě světových kuchyní, jenže to prostě není ono, protože palčivě chybí chuť a vůně česneku a majoránky.
Recept na bramboráky si zaslouží pořádnou vrstvu sádla, neboť v sádle plavající bramboráky paradoxně nasáknou méně tuku než na trošce tuku. A navíc se bramboráky usmaží rovnoměrně. To je výhra. První bramborák můžete obětovat na oltář dalších bramboráků. Ověříte si co a jak. Bramborák a jeho recept podle Romana Vaňka zde.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g brambor
5 stroužků česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g hladké mouky
2 vejce
100 ml mléka
2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené majoránky
250 g sádla na smažení
Postup vaření podle receptu
Oloupané brambory nastrouhejte na struhadle nahrubo. Vymačkejte přebytečnou vodu a škrob.
Vyklepněte k nim vejce, přidejte sůl a pepř, utřený česnek, drhnutou majoránku a hladkou mouku a nalijte k nim mléko. Pořádně promíchejte, aby vzniklo těsto na bramboráky.
Na rozpuštěné a rozpálené sádlo nalijte těsto na bramboráky a rovnoměrně jej rozetřete ke stranám pánve. Smažte z obou stran.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramboráky podle Romana Vaňka
Bramboráky podle Romana Vaňka jsou oblíbenou českou variantou na tradiční bramborové placky. Hlavními ingrediencemi jsou nastrouhané brambory, česnek, vejce a majoránka, doplněny hladkou moukou pro správnou konzistenci. Tato jednoduchá směs se smaží na oleji do zlatova, výsledkem je křupavý a voňavý pokrm. Vaněk klade důraz na kvalitní suroviny, což zajišťuje autentickou chuť. Bramboráky se podávají jako samostatný pokrm nebo příloha, často s kyselým zelím či masem, a jsou oblíbeným jídlem při různých příležitostech.