Fazolový guláš s uzeninou a žampiony

Fazolový guláš s uzeninou a žampiony
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 35 minut
Porce: 6

Pikantní fazolový guláš sice vyžaduje více úsilí a různých ingrediencí, ale výsledný pokrm vás překvapí svou bohatou chutí. Je velmi sytý…

Ingredience aneb co potřebujete

300 g zauzeného špeku (slaniny)
3 větší cibule
3 pikantnější klobásky
3 bílé papriky
3 prolisované stroužky česneku
7 středně velkých žampionů
1 kostka zeleninového bujónu (kdo nepoužívá, tak vynechá)
1 snítka libečku
2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu
2 zarovnané lžíce hladké mouky
1 zarovnaná lžíce sladké papriky
1 lžíce sušené majoránky
na špičku nože chilli nebo pálivé papriky
sůl
nasekaný libeček na dochucení

Postup vaření podle receptu

Zeleninu omyjeme a nakrájíme - cibuli na tenké půlkroužky, žampiony na silnější plátky a papriky rozpůlíme a nakrájíme na širší proužky.

Špek nakrájíme na malé kostičky, klobásy podélně rozřízneme a poté je nakrájíme na širší půlkruhy. Fazole scedíme a šťávu necháme na později.

Do hlubokého hrnce vložíme slaninu a necháme ji mírně rozpustit, poté přidáme klobásky a vše osmahneme po dobu třech minut.

Přidáme cibuli a restujeme další tři minuty. Následně do směsi vložíme žampiony, nakrájené papriky, snítku libečku a bujón, vše promícháme a necháme dusit v jejich vlastní šťávě po dobu deseti minut.

Mezitím smícháme hladkou mouku s paprikou a chilli v 200 ml fazolového nálevu a 100 ml vody.

Do podušené směsi vmícháme fazole, přidáme připravenou zálivku, česnek prolisovaný ve lisovači, všechno důkladně promícháme a při občasném míchání vaříme na nízkém ohni po dobu 10 minut.

Na konci vaření přidáme majoránku rozdrcenou v dlaních a nasekaný libeček.

Podle preference přidáme sůl. Servírujeme s čerstvým chlebem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Fazolový guláš s uzeninou a žampiony

Fazolový guláš s uzeninou a žampiony je sytý a lahodný pokrm, který zahřeje v chladnějších dnech. Hlavními ingrediencemi jsou bílé fazole, kvalitní uzenina a čerstvé žampiony, které společně vytvářejí harmonickou chuť. Guláš se připravuje na pomalém ohni, což mu dodává bohatou a výraznou chuť. Tento pokrm je oblíbený nejen v domácnostech, ale i v českých restauracích, kde se často podává s čerstvým chlebem nebo chlebovými knedlíky. Fazolový guláš je skvělou volbou pro milovníky vydatné a chutné kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (79 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Luštěniny
Štítky: Zelenina, fazole, luštěniny, houby, restování, vaření, oběd, snadné, běžný den, večeře, do 100 korun, česká, snadný, pro začátečníky, smažení, pikantní, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Fazolový guláš s uzeninou a žampiony.

Přidat komentář