Čočkový dhal

Dhal je tradiční indické jídlo, které se vaří z luštěnin, především čočky. Jeho unikátní chuť vytvářejí charakteristické koření. Jídlo je velmi...
Ingredience aneb co potřebujete
4 lžíce oleje
2 cibule
1 velký stroužek česneku
1/2 lžičky celého římského kmínu
1/2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky kari
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
5 hřebíčků
300 g hnědé čočky
zeleninový vývar (nebo voda)
1 bobkový list
sůl
mletý pepř
120 g rajského protlaku
1 lžička mouky na zahuštění (nemusí být)
Postup vaření podle receptu
Čočku vybereme a necháme ji přes noc namočenou ve studené vodě.
Cibuli zbavíme slupky a nasekáme na drobno. Česnek oloupeme a rozmačkáme.
Na pánvi zahřejeme olej a na něm osmažíme cibuli. Po dvou minutách přidáme česnek a celý římský kmín. Jakmile cibule zžloutne, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme do zlatavé barvy cibule. Nakonec přimícháme skořici, hřebíček a čočku.
Vše krátce osmahneme a poté zalijeme vývarem nebo vodou, aby tekutina byla přibližně 2 cm nad čočkou. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi půl lžičky soli.
Dáme to do varu a občas promícháme, vaříme přibližně 15 minut.
Následně vmícháme rajčatový protlak a necháme ještě pět minut vařit. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
Když je čočka měkká a většina vody se odpařila, odstraníme hřebíček a bobkový list.
Můžeme zahušťovat moukou smíchanou s malým množstvím vody. Podle chuti osolíme. Podáváme s chlebem nebo rýží.
Co jste ještě nevěděli o receptu Čočkový dhal
Čočkový dhal je oblíbené indické jídlo, které se připravuje z čočky, koření a někdy i zeleniny. Tento pokrm je bohatý na bílkoviny a vlákninu, což z něj činí výživnou volbu pro vegetariány a vegany. Dhal se obvykle podává s rýží nebo naanem a je provoněn kořením jako kurkuma, kmín, a koriandr. Jeho hladká textura a pikantní chutě z něj dělají lahodný a uspokojivý pokrm, který si oblíbí každý milovník indické kuchyně.