Čočkový dhal

Čočkový dhal
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 2

Dhal je tradiční indické jídlo, které se vaří z luštěnin, především čočky. Jeho unikátní chuť vytvářejí charakteristické koření. Jídlo je velmi...

Ingredience aneb co potřebujete

4 lžíce oleje
2 cibule
1 velký stroužek česneku
1/2 lžičky celého římského kmínu
1/2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky kari
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
5 hřebíčků
300 g hnědé čočky
zeleninový vývar (nebo voda)
1 bobkový list
sůl
mletý pepř
120 g rajského protlaku
1 lžička mouky na zahuštění (nemusí být)

Postup vaření podle receptu

Čočku vybereme a necháme ji přes noc namočenou ve studené vodě.

Cibuli zbavíme slupky a nasekáme na drobno. Česnek oloupeme a rozmačkáme.

Na pánvi zahřejeme olej a na něm osmažíme cibuli. Po dvou minutách přidáme česnek a celý římský kmín. Jakmile cibule zžloutne, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme do zlatavé barvy cibule. Nakonec přimícháme skořici, hřebíček a čočku.

Vše krátce osmahneme a poté zalijeme vývarem nebo vodou, aby tekutina byla přibližně 2 cm nad čočkou. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi půl lžičky soli.

Dáme to do varu a občas promícháme, vaříme přibližně 15 minut.

Následně vmícháme rajčatový protlak a necháme ještě pět minut vařit. Podle potřeby můžeme přidat vodu.

Když je čočka měkká a většina vody se odpařila, odstraníme hřebíček a bobkový list.

Můžeme zahušťovat moukou smíchanou s malým množstvím vody. Podle chuti osolíme. Podáváme s chlebem nebo rýží.

Co jste ještě nevěděli o receptu Čočkový dhal

Čočkový dhal je oblíbené indické jídlo, které se připravuje z čočky, koření a někdy i zeleniny. Tento pokrm je bohatý na bílkoviny a vlákninu, což z něj činí výživnou volbu pro vegetariány a vegany. Dhal se obvykle podává s rýží nebo naanem a je provoněn kořením jako kurkuma, kmín, a koriandr. Jeho hladká textura a pikantní chutě z něj dělají lahodný a uspokojivý pokrm, který si oblíbí každý milovník indické kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (40 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Luštěniny
Štítky: luštěniny, restování, vaření, oběd, snadné, rychlé, běžný den, večeře, slané, snadný, pro začátečníky, zdravé, bezlepkové, bezmasá jídla, dietní recepty, vegetarianské, čočka, indická

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Čočkový dhal.

Přidat komentář