Hrachová kaše

Hrachová kaše je cenově dostupné, rychlé a hlavně výživné jídlo z luštěnin. Můžete ji připravit z normálního hrachu nebo ze žlutého půleného hrachu.
Ingredience aneb co potřebujete
250 g hrachu sušeného
1,25 l vody
sůl
pepř mletý
muškátový oříšek
100 ml sladké smetany
3-4 lžíce hladké mouky
50 g másla
Postup vaření podle receptu
Hrách dáme do vody a necháme ho tam namočený přes noc.
Na druhý den hrách propláchneme a vložíme do hrnce s čerstvou vodou. Následně je uvaříme do měkka a poté rozmixujeme do hladké konzistence.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které vlejeme vychladlou rozmixovanou kaši.
Dochutíme solí, pepřem a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku. Při neustálém míchání zahříváme, dokud nezavře k mírnému varu, a poté vaříme zhruba 5 minut.
Na konec přidáme smetanu, aby byla kaše jemnější, a chvíli ji ještě povaříme.
Vyzkoušíme chuť a případně dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme s uzeným masem nebo grilovaným salámem. Ozdobíme smaženou cibulkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová kaše
Hrachová kaše je oblíbeným pokrmem, který se v české kuchyni podává tradičně jako příloha i hlavní jídlo. Je vyrobena ze sušeného hrachu, který se vaří do měkka a poté se rozmačká nebo rozmixuje na hladkou kaši. Oblíbená je zejména s uzeným masem nebo slaninou, ale skvěle chutná i veganská varianta s bylinkami a zeleninou. Hrachová kaše je výživná, bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí skvělý zdroj energie, ideální zvláště v chladnějších měsících.