Čočka na zelenině

Čočka na zelenině
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Čočku nejprve zkontrolujeme, poté ji propláchneme a necháme přes noc namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme na oleji. Na konci smažení…

Ingredience aneb co potřebujete

350 g čočky
1 cibule
olej
2 lžičky garam masala
2 mrkve
2 silnější plátky celeru
1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky pepře
(mouka na zahuštění)
zelená petrželka

Postup vaření podle receptu

Čočku důkladně zkontrolujeme, opláchneme a necháme přes noc namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kousky a osmahneme na oleji. Na závěr restování přisypeme garam masalu a krátce ji osmažíme, aby se koření uvolnilo.

Nastrouháme mrkev a celer na jemno a společně je restujeme přibližně 5 minut. Poté přidáme scezenou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby hladina dosahovala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, přidáme cukr, bobkový list, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu.

Od momentu, kdy směs začne vřít, vaříme 25-30 minut. Podle potřeby můžeme přidat vodu, ale jen tak, aby pokrývala čočku. Pokud je pokrm příliš tekutý, můžeme ho zhoustnout lžičkou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Na závěr dochutíme podle chuti.

Co jste ještě nevěděli o receptu Čočka na zelenině

Čočka na zelenině je oblíbený pokrm české kuchyně, který osloví milovníky zdravé stravy. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, mrkev, celer a cibule, které se společně dusí a vytvářejí lahodnou a výživnou směs. Tato jídlo je bohaté na proteiny a vlákninu, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány. Čočka na zelenině se často podává s čerstvým chlebem nebo jako příloha k masu. Je oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro jednoduchou přípravu a dostupnost surovin.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (37 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Luštěniny
Štítky: Zelenina, luštěniny, restování, vaření, oběd, snadné, rychlé, běžný den, večeře, levné, snadný, pro začátečníky, do 50 korun, bezmasá jídla, podzimní, zimní recepty, čočka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Čočka na zelenině.

Přidat komentář