Čočka na zelenině

Čočku nejprve zkontrolujeme, poté ji propláchneme a necháme přes noc namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme na oleji. Na konci smažení…
Ingredience aneb co potřebujete
350 g čočky
1 cibule
olej
2 lžičky garam masala
2 mrkve
2 silnější plátky celeru
1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky pepře
(mouka na zahuštění)
zelená petrželka
Postup vaření podle receptu
Čočku důkladně zkontrolujeme, opláchneme a necháme přes noc namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kousky a osmahneme na oleji. Na závěr restování přisypeme garam masalu a krátce ji osmažíme, aby se koření uvolnilo.
Nastrouháme mrkev a celer na jemno a společně je restujeme přibližně 5 minut. Poté přidáme scezenou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby hladina dosahovala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, přidáme cukr, bobkový list, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Od momentu, kdy směs začne vřít, vaříme 25-30 minut. Podle potřeby můžeme přidat vodu, ale jen tak, aby pokrývala čočku. Pokud je pokrm příliš tekutý, můžeme ho zhoustnout lžičkou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Na závěr dochutíme podle chuti.
Co jste ještě nevěděli o receptu Čočka na zelenině
Čočka na zelenině je oblíbený pokrm české kuchyně, který osloví milovníky zdravé stravy. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, mrkev, celer a cibule, které se společně dusí a vytvářejí lahodnou a výživnou směs. Tato jídlo je bohaté na proteiny a vlákninu, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány. Čočka na zelenině se často podává s čerstvým chlebem nebo jako příloha k masu. Je oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro jednoduchou přípravu a dostupnost surovin.