Cizrnová pomazánka (hummus)

Někdy cizrnová pomazánka, někdy hummus, ale vždy jde o jedno a to samé jídlo. Cizrna je naprosto báječná potravina. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, a tak překvapí, že byla dlouhou dobu zcela přehlížená. Cukry, bílkoviny a vláknina, ale taky vápník, železo a vitamin B15 – to je matérie, kterou vaše tělo z cizrny dostane. Cizrnová pomazánka neboli hummus se může připravovat ve větším množství, protože v ledničce pár dní vydrží. Cizrna a jejich recepty jsou rovněž velmi početné, a tak je opravdu z čeho vybírat. Pasta tahini (sezamová pasta) se v kombinaci s římským kmínem spolehlivě mění na neodolatelnou kombinaci. Pastu tahini dostanete v každém větším supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Recepty z cizrny jsou dneska prostě v módě. My vám přinášíme recept na cizrnovou pomazánku, ke které si můžete upéct třeba olivový chleba, nebo si ji dejte, s čímkoliv budete chtít.
Ingredience aneb co potřebujete
150 g suché cizrny
1 dcl studeného vývaru z cizrny
4 stroužky česneku
0,5 dcl olivového oleje
1 citron
sůl
římský kmín drcený
100 g sezamové pasty tahini
Postup vaření podle receptu
Nejprve cizrnu pořádně propláchněte a nechte ji přes noc namočenou. V témže hrnci ji druhý den vařte cca 1 hodinu. Vodu nezapomeňte mírně osolit. Cizrna musí být úplně měkká. Potom ji zceďte a nechte vychladnout. Vodu nevylévejte.
Měkkou a uvařenou cizrnu rozmixujte spolu s česnekem, citronem, vyhlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.
Teprve teď přidejte sezamovou pastu tahini. Hummus se krásně spojí a dochutí.
Cizrnovou pomazánku podávejte v misce, ať si každý může svoji porci nabrat sám. Třeba na chleba zakápnutý olivovým olejem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Cizrnová pomazánka (hummus)
Cizrnová pomazánka, známá také pod názvem hummus, je oblíbený pokrm pocházející z oblasti Blízkého východu. Základ tvoří cizrna, která je spolu s tahini, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem rozmixována do hladka. Hummus je výživný a bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály. Vhodně doplní pečivo, čerstvou zeleninu či může sloužit jako dip. Díky své všestrannosti a jednoduchosti přípravy si získal oblibu po celém světě. Skvěle se hodí do zdravého jídelníčku vegetariánů a veganů.