Kynuté těsto

Kynuté těsto
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 75 minut
Porce: 20

Kynuté těsto představuje základní variantu (alespoň v naší české kotlině), kterou všechna ostatní těsta mají. Kynuté těsto je základem opravdu dobrého pečiva, ať už se jedná o koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Tady je pár tipů, jak udělat kynuté těsto ještě lepší a nadýchanější.
Kynuté těsto potřebuje jemnost v zacházení. Do mísy kynuté těsto ukládejte jako miminko do kolébky. Kynuté těsto také musí „dozrávat“ v teple, přičemž nejlepší teplota je kolem 25–26 stupňů Celsia. V zimě tak kynuté těsto nabývá svých okatě bokatých tvarů o něco déle. Těsto také nesmí oschnout. Právě z toho důvodu ta pověstná utěrka, kterou se kynuté těsto dřív přikrývalo. Dnes je to spíše potravinová fólie. Dále musí kynuté těsto alespoň zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, zadělejte na nové. A pokud chcete kynuté těsto opravdu extra nadýchané, propracujte těsto po kynutí ještě jednou. Podruhé už bude kynout mnohem rychleji.

Ingredience aneb co potřebujete

125 ml plnotučného mléka
7 g sušeného droždí
1 balíček (55 g) krupicového cukru
4 polévkové lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla + další na potření
1 žloutek
1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení
2 špetky soli

Postup vaření podle receptu

Nejprve kvásek. Slijte dohromady vlažné mléko s 125 ml vlažné vody, přisypte sušené droždí a špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, což by mělo zabrat tak 5 minut.

Mezitím v misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Do této mísy pak dejte kvásek a smíchané máslo, žloutek a vanilku z misky a dejte se do pořádné práce. Vypracujte měkké těsto.

Na pomoučněné pracovní ploše uhněťte hladké těsto ve tvaru koule.

Mísu, ve které bude těsto kynout, vymažte máslem, aby se obalilo tukem. Nechte cca hodinu a čtvrt kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Potom ještě jednou těsto dejte na pomoučněný vál a rychle propracujte. Tím se dostane pryč nežádoucí vzduch. Opět těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 4 hodiny, lépe však přes noc.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté těsto

Kynuté těsto je základem mnoha tradičních receptů. Jeho příprava spočívá v míchání mouky, droždí, mléka, cukru a vajíček. Klíčem ke správnému vykynutí je nechat těsto dostatečně odpočinout na teplém místě, aby mohlo nabýt na objemu. Používá se při pečení sladkých i slaných pokrmů, jako jsou buchty, koláče nebo knedlíky. Kynuté těsto je oblíbené pro svou jemnou a nadýchanou texturu. Správně připravené, je vláčné a lehké, a tak dodává pokrmům nezaměnitelnou chuť a strukturu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti, České, Chuťovky, Svatba, Těsta, Dezerty, Dobroty, Moučník, Pečivo
Štítky: česká kuchyně, těsto, dětská jídla, moučník, chuťovka, dezert

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kynuté těsto.

Přidat komentář