Bramborové ovocné knedlíky

Bramborové knedlíky plněné ovocem jsou tradiční české jídlo. Rodinné recepty na přípravu bramborového těsta se mohou různit, ale vždy mají stejný výsledek…
Ingredience aneb co potřebujete
800 g brambor
10 g soli
1-2 vejce (podle velikosti)
100 g krupice
200 g hrubé mouky
2 lžíce octa
Náplň
ovoce (švestky, meruňky atd.)
povidla
Dle chuti
opražená strouhanka
mletý mák
strouhané perníčky
moučkový cukr
máslo
Postup vaření podle receptu
Brambory důkladně opláchneme, uvaříme je den předem a necháme je přes noc vychladnout ve slupce.
Druhý den brambory oloupeme a nastrouháme na jemno nebo umeleme. Na pracovní plochu nasypeme mouku, krupici a osolíme. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého přidáme rozšlehané vejce a ocet.
Nejprve použijeme nůž a poté ruce na zpracování těsta, které by mělo být tuhé a důkladně zpracované. Těsto bychom neměli nechávat příliš dlouho, protože by se rozřídlo.
Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme na kousky, které mírně zploštíme, a naplníme ovocem nebo povidly. Knedlíky pečlivě uzavřeme a v dlaních je zakulatíme.
Knedlíky vaříme v osolené vodě, která vaří, a pomalu je necháme vařit asi 10-15 minut, podle jejich velikosti. Po chvíli od vložení je jemně zvedneme vařečkou, aby se nepřilepily na dno.
Knedlíky servírujeme posypané práškovým cukrem, strouhankou opraženou na másle, mletým mákem nebo strouhanými perníčky a přelijeme je rozpuštěným máslem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborové ovocné knedlíky
Bramborové ovocné knedlíky jsou tradiční český pokrm, který se často podává jako dezert nebo sladký oběd. Základní ingredience tvoří brambory, které se míchají s moukou, a náplň může obsahovat ovoce jako švestky, meruňky nebo jahody. Knedlíky se vaří ve vroucí vodě a po uvaření se podávají s rozpuštěným máslem, cukrem a tvarohem nebo zakysanou smetanou. Tento lahodný pokrm je oblíbený pro svou kombinaci chutí a textur, a je často spojován s rodinnými oslavami a tradicemi.