Špagety s mletým masem

Recept na špagety s mletým masem spatřil světlo světa někdy v 70. letech minulého století a byl českou odpovědí na italský recept na boloňské špagety. Na ty nebyly v socialistickém Československu suroviny, tehdejší potravinová situace neumožňovala vařit autentické světové recepty, a tak si špagety české hospodyňky upravily podle svého. Tento recept na špagety s mletým masem je o mnoho jednodušší, rychlejší a levnější než jeho boloňská sestřička. Špagety s mletým masem se dřív zhůvěřile dělaly s kečupem a tvrdým sýrem eidam. Na to prosím zapomeňte. Tento recept na špagety s mletým masem používá rajčatový protlak a sekaná rajčata v plechovce. Místo eidamu raději použijte chuťově výraznější a ke špagetám se víc hodící parmazán. Dostanete tak z obyčejných ingrediencí skvělé a chutné jídlo, na kterým se nebudou ofrňovat ani děti. Recept na špagety s mletým masem právě tady.
Ingredience aneb co potřebujete
1 lžíce olivového oleje
1 ks cibule
300 g mletého masa (drůbeží nebo směs vepřového a hovězího)
3 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
1 lžička cukru
400 g sekaných rajčat (1 plechovka)
sůl a čerstvě namletý pepř
1 lžička sušeného oregana
500 g špaget
60 g strouhaného sýra (parmazán nebo Grana Padano)
Postup vaření podle receptu
V hluboké pánvi s pokličkou orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
Dejte do pánve mleté maso a zprudka ho opečte, přičemž ho vařečkou rozdělujte na menší kousky. Po zhruba 5 minutách přidejte nadrobno nasekaný česnek a cukr. Minutu povařte, přidejte rajský protlak a povařte ještě další minutu.
Do pánve nyní dejte sekaná rajčata z plechovky. Osolte, opepřte a dochuťte sušeným oreganem. Stáhněte plamen a pod pokličkou duste cca 15 minut.
V těch 15 minutách, kdy se bude maso s omáčkou dusit, uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
Těstoviny polijte omáčkou a posypte sýrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Špagety s mletým masem
Špagety s mletým masem jsou oblíbeným pokrmem mnoha kuchyní po celém světě. Italský původ se projevuje v použití kvalitních těstovin a bohaté masové omáčky. Mleté maso, často hovězí nebo směs vepřového a hovězího, se pomalu vaří s rajčaty, cibulí, česnekem a aromatickými bylinkami jako je bazalka a oregáno. Pokrm se obvykle dochucuje parmezánem a čerstvou petrželkou pro zvýraznění chutí. Špagety s mletým masem jsou nejen chutné, ale i syté a snadno připravitelné, což je činí ideální volbou pro rodinná jídla i večírky s přáteli.