Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 4

Recept na špagety s mletým masem spatřil světlo světa někdy v 70. letech minulého století a byl českou odpovědí na italský recept na boloňské špagety. Na ty nebyly v socialistickém Československu suroviny, tehdejší potravinová situace neumožňovala vařit autentické světové recepty, a tak si špagety české hospodyňky upravily podle svého. Tento recept na špagety s mletým masem je o mnoho jednodušší, rychlejší a levnější než jeho boloňská sestřička. Špagety s mletým masem se dřív zhůvěřile dělaly s kečupem a tvrdým sýrem eidam. Na to prosím zapomeňte. Tento recept na špagety s mletým masem používá rajčatový protlak a sekaná rajčata v plechovce. Místo eidamu raději použijte chuťově výraznější a ke špagetám se víc hodící parmazán. Dostanete tak z obyčejných ingrediencí skvělé a chutné jídlo, na kterým se nebudou ofrňovat ani děti. Recept na špagety s mletým masem právě tady.

Ingredience aneb co potřebujete

1 lžíce olivového oleje
1 ks cibule
300 g mletého masa (drůbeží nebo směs vepřového a hovězího)
3 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
1 lžička cukru
400 g sekaných rajčat (1 plechovka)
sůl a čerstvě namletý pepř
1 lžička sušeného oregana
500 g špaget
60 g strouhaného sýra (parmazán nebo Grana Padano)

Postup vaření podle receptu

V hluboké pánvi s pokličkou orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

Dejte do pánve mleté maso a zprudka ho opečte, přičemž ho vařečkou rozdělujte na menší kousky. Po zhruba 5 minutách přidejte nadrobno nasekaný česnek a cukr. Minutu povařte, přidejte rajský protlak a povařte ještě další minutu.

Do pánve nyní dejte sekaná rajčata z plechovky. Osolte, opepřte a dochuťte sušeným oreganem. Stáhněte plamen a pod pokličkou duste cca 15 minut.

V těch 15 minutách, kdy se bude maso s omáčkou dusit, uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

Těstoviny polijte omáčkou a posypte sýrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem jsou oblíbeným pokrmem mnoha kuchyní po celém světě. Italský původ se projevuje v použití kvalitních těstovin a bohaté masové omáčky. Mleté maso, často hovězí nebo směs vepřového a hovězího, se pomalu vaří s rajčaty, cibulí, česnekem a aromatickými bylinkami jako je bazalka a oregáno. Pokrm se obvykle dochucuje parmezánem a čerstvou petrželkou pro zvýraznění chutí. Špagety s mletým masem jsou nejen chutné, ale i syté a snadno připravitelné, což je činí ideální volbou pro rodinná jídla i večírky s přáteli.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vepřové maso, Pro děti, České, Hovězí maso, Mleté maso, Italské, Špagety
Štítky: vepřové maso, česká kuchyně, hlavní chod, hovězí maso, mleté maso, italská kuchyně, dětská jídla, těstoviny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Špagety s mletým masem.

Přidat komentář