Švestkovo-makové knedlíky

Do mísy nasypeme mouku a sůl, dobře promícháme, a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme vanilkový cukr a vše zalijeme trochou vlažné vody.
Ingredience aneb co potřebujete
400 g polohrubé mouky (+ na podsypání)
1 vanilkový cukr
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
240 ml vody (podle potřeby)
švestky (nebo slívy)
maková náplň (hotová)
1 špetka soli
Na povrch
moučkový cukr
máslo
Volitelně
zakysaná smetana
tvrdý tvaroh
mletý mák
mletá skořice
Postup vaření podle receptu
Do mísy nasypeme mouku a sůl, vše promícháme a ve středu uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme vanilkovým cukrem a přilijeme trochu vlažné vody. V tomto důlku lehce promícháme, aby vzniklo řídké těstíčko, a necháme kvásek vzejít.
Poté přidáme zbytek vlažné vody a hněteme až vytvoříme hladké a elastické těsto. Necháme ho na teplém místě pod utěrkou kynout, dokud se objem nezvětší dvojnásobně.
Těsto znovu zpracujeme a na pomoučeném stole je rozdělíme na 12 až 14 částí, které naplníme švestkami a mákem.
Pokud jsou švestky velké, stačí nám jedna polovina a druhou nahradíme kopečkem makové náplně. Pokud máme švestky malé, nařízneme je, vyndáme pecku a do vzniklého prostoru dáme trochu makové náplně.
Knedlíky důkladně uzavřeme a necháme je na pomoučeném vále ještě chvíli (přibližně 5-8 minut) kynout.
Po vykynutí knedlíky vložíme do hrnce s vařící vodou, během vaření je jednou jemně promícháme a vaříme zhruba 5 minut.
Na zkoušku můžeme jeden knedlík vyndat a vidličkami ho propíchnout, abychom zjistili, jestli je těsto už uvařené. Poté všechny knedlíky vyjmeme cedníkem a ihned je propíchneme, aby mohla uniknout pára, která by mohla způsobit jejich sražení, pokud by se nemohla dostat ven.
Knedlíky v nádobě posypeme cukrem nebo je pokapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily.
Podáváme je přelité roztopeným máslem nebo zakysanou smetanou, s tvrdým nebo Olešnickým tvarohem, posypané mákem, skořicí nebo cukrem. Zkrátka podle chuti každého.
Co jste ještě nevěděli o receptu Švestkovo-makové knedlíky
Švestkovo-makové knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, který spojuje sladké a slané chutě. Hlavními ingrediencemi jsou čerstvé švestky a mletý mák, které dodávají těmto knedlíkům jedinečnou chuť a vůni. Těsto se obvykle připravuje z brambor nebo mouky a je plněné švestkovým kompotem. Podávají se často posypané mákem a cukrem, případně se zalévají máslem. Tento lahodný dezert si získává srdce mnoha gurmánů a je oblíbený zejména v letních měsících, kdy je švestková sezóna.