Tradiční vánočka

Vytvoříme si kvásek z trošky mouky, mléka a cukru.
Ingredience aneb co potřebujete
těsto 15 dkg sádlo
2 ks žloutek
1 kg hladká mouka
10 dkg mandle loupané
1 balíček rozinky
5 dkg máslo
1 ks vanilkový cukr
5 dkg droždí
5 dl mléko
0 ks 1/2 muškátový oříšek (strouhaný)
1 dkg sůl
20 dkg cukr moučka
Postup vaření podle receptu
V míse si smícháme všechny suroviny na těsto kromě mandlí a rozinek. Přidáme kvásek , mléko a rozpuštěné vlažné máslo se sádlem. Z tohoto vypracujeme těsto, do kterého ke konci vmícháme i rozinky a část mandlí. Dáme přikryté kynout.
Podle toho kolik budeme dělat copů, si uděláme dílů. Z nich vytvarujeme kuličky, které dáme opět as na 30minut kynout. Z nich pak vyválíme copy, z kterých upleteme vánočku a znovu necháme kynout.
Vánočku potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme rozsekanými mandlemi.
Vkládáme do předehřáté trouby na 200°C. Asi po 5minutách stáhneme na 180°C a pečeme do požadované barvy, přibližně hodinu.
Hotovou vánočku zdobíme moučkovým cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Tradiční vánočka
Tradiční vánočka je oblíbený český vánoční pečivo, které se vyznačuje svou charakteristickou šupinatou strukturou a bohatou chutí. Je vyráběna z kynutého těsta, které je obohaceno o rozinky, mandle a další suroviny. Vánočka se tradičně plete do tvaru copu, což symbolizuje vzájemnou pospolitost rodiny. Při štědrovečerní večeři je často podávána jako příloha k vánočnímu stolování, a je oblíbená jak teplá, tak také studená. Její vůně naplňuje domov a vytváří tak nezapomenutelnou atmosféru Vánoc.