Tradiční vánočka

Tradiční vánočka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Vytvoříme si kvásek z trošky mouky, mléka a cukru.

Ingredience aneb co potřebujete

těsto 15 dkg sádlo
2 ks žloutek
1 kg hladká mouka
10 dkg mandle loupané
1 balíček rozinky
5 dkg máslo
1 ks vanilkový cukr
5 dkg droždí
5 dl mléko
0 ks 1/2 muškátový oříšek (strouhaný)
1 dkg sůl
20 dkg cukr moučka

Postup vaření podle receptu

V míse si smícháme všechny suroviny na těsto kromě mandlí a rozinek. Přidáme kvásek , mléko a rozpuštěné vlažné máslo se sádlem. Z tohoto vypracujeme těsto, do kterého ke konci vmícháme i rozinky a část mandlí. Dáme přikryté kynout.

Podle toho kolik budeme dělat copů, si uděláme dílů. Z nich vytvarujeme kuličky, které dáme opět as na 30minut kynout. Z nich pak vyválíme copy, z kterých upleteme vánočku a znovu necháme kynout.

Vánočku potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme rozsekanými mandlemi.

Vkládáme do předehřáté trouby na 200°C. Asi po 5minutách stáhneme na 180°C a pečeme do požadované barvy, přibližně hodinu.

Hotovou vánočku zdobíme moučkovým cukrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Tradiční vánočka

Tradiční vánočka je oblíbený český vánoční pečivo, které se vyznačuje svou charakteristickou šupinatou strukturou a bohatou chutí. Je vyráběna z kynutého těsta, které je obohaceno o rozinky, mandle a další suroviny. Vánočka se tradičně plete do tvaru copu, což symbolizuje vzájemnou pospolitost rodiny. Při štědrovečerní večeři je často podávána jako příloha k vánočnímu stolování, a je oblíbená jak teplá, tak také studená. Její vůně naplňuje domov a vytváří tak nezapomenutelnou atmosféru Vánoc.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti, České, Moučník, Pečivo, Vánoční pokrm
Štítky: česká kuchyně, moučník, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Tradiční vánočka.

Přidat komentář