Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře

Kynuté knedlíky s povidly mohou udělat radost jako dezert i jako hlavní jídlo. Tyto kynuté knedlíky jsou ovšem dělané speciálním způsobem. Vaří se položené na utěrku, přes kterou jde pára. Touto cestou dostanou kynuté knedlíky ještě více nadýchanosti a hebkosti. A kdyby to někomu bylo málo a obyčejné kynuté knedlíky by jej už nudily, tyto jsou ještě posypané nastrouhanými vlašskými ořechy a perníkem. Zkuste i vy kynuté knedlíky s povidly vařené na utěrce v páře. Třeba si tento recept zamilujete.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g polohrubé mouky
7 g sušeného droždí
1 špetka soli
1 vejce
200 ml vlažného mléka
50 g nastrouhaných vlašských ořechů
60 g nastrouhaného perníku
125 g másla
1 lžička rostlinného oleje
6 lžic povidel
Postup vaření podle receptu
Nejprve prosejte mouku a v míse ji smíchejte s droždím, jedním vejcem a špetkou soli a zalijte ji teplým mlékem. Vypracujte těsto, které by mělo být pevné a hladké. Kynout ho nechte přikryté cca 20 minut.
Mezitím připravte přepuštěné máslo. K máslu můžete přidat kapku oleje, aby se nepřipálilo.
Těsto dejte na vál a rozdělte jej na dílky, kterých bude tak 6 až 8. Chvilku ještě nechte těsto nakynout, potom do každého kousku udělejte prstem důlek a do něj dejte povidla. Knedlíček zabalte a opět nechte cca 10 minut kynout.
Mezitím dejte vařit vodu v kastrolu, do kterého dejte pařák. Na něj dejte utěrku a položte na ní knedlíky, které potřete ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nelepily k sobě. Přiklopte pokličkou a vařte v páře 15 minut.
Na talíři kynuté knedlíky posypte nastrouhanými ořechy a nastrouhaným perníkem a polijte rozpuštěným máslem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře
Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře jsou tradiční české jídlo, které je oblíbené pro svou nadýchanou texturu a sladkou náplň. Připravují se z kynutého těsta, které se plní švestkovými povidly. Následně se knedlíky vaří v páře, což zajišťuje jejich měkkost a lehkost. Podávají se často jako hlavní chod nebo dezert, doplněné o máslo, moučkový cukr a skořici. Toto pokrm je nejen chutný, ale také nostalgicky připomíná tradiční kuchyni a domácí prostředí babiček. Jeho příprava vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to.