Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře

Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Kynuté knedlíky s povidly mohou udělat radost jako dezert i jako hlavní jídlo. Tyto kynuté knedlíky jsou ovšem dělané speciálním způsobem. Vaří se položené na utěrku, přes kterou jde pára. Touto cestou dostanou kynuté knedlíky ještě více nadýchanosti a hebkosti. A kdyby to někomu bylo málo a obyčejné kynuté knedlíky by jej už nudily, tyto jsou ještě posypané nastrouhanými vlašskými ořechy a perníkem. Zkuste i vy kynuté knedlíky s povidly vařené na utěrce v páře. Třeba si tento recept zamilujete.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g polohrubé mouky
7 g sušeného droždí
1 špetka soli
1 vejce
200 ml vlažného mléka
50 g nastrouhaných vlašských ořechů
60 g nastrouhaného perníku
125 g másla
1 lžička rostlinného oleje
6 lžic povidel

Postup vaření podle receptu

Nejprve prosejte mouku a v míse ji smíchejte s droždím, jedním vejcem a špetkou soli a zalijte ji teplým mlékem. Vypracujte těsto, které by mělo být pevné a hladké. Kynout ho nechte přikryté cca 20 minut.

Mezitím připravte přepuštěné máslo. K máslu můžete přidat kapku oleje, aby se nepřipálilo.

Těsto dejte na vál a rozdělte jej na dílky, kterých bude tak 6 až 8. Chvilku ještě nechte těsto nakynout, potom do každého kousku udělejte prstem důlek a do něj dejte povidla. Knedlíček zabalte a opět nechte cca 10 minut kynout.

Mezitím dejte vařit vodu v kastrolu, do kterého dejte pařák. Na něj dejte utěrku a položte na ní knedlíky, které potřete ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nelepily k sobě. Přiklopte pokličkou a vařte v páře 15 minut.

Na talíři kynuté knedlíky posypte nastrouhanými ořechy a nastrouhaným perníkem a polijte rozpuštěným máslem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře

Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře jsou tradiční české jídlo, které je oblíbené pro svou nadýchanou texturu a sladkou náplň. Připravují se z kynutého těsta, které se plní švestkovými povidly. Následně se knedlíky vaří v páře, což zajišťuje jejich měkkost a lehkost. Podávají se často jako hlavní chod nebo dezert, doplněné o máslo, moučkový cukr a skořici. Toto pokrm je nejen chutný, ale také nostalgicky připomíná tradiční kuchyni a domácí prostředí babiček. Jeho příprava vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (24 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Ovocné, Hlavní jídlo, Pro děti, České, Chuťovky, Vegetariánské, Dezerty, Kynuté ovocné knedlíky
Štítky: česká kuchyně, hlavní chod, dětská jídla, dezert, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře.

Přidat komentář