Jednoduchý vývar

Hovězí vývar, kuřecí vývar nebo zeleninový vývar se často používají jako základ pro další jídla. Jak na něj by tedy měli vědět všichni, kdož aspirují na dobrou kuchařku nebo dobrého kuchaře. Jednoduchý vývar je vlastně zjednodušení postupu přípravy na minimum, ale z ohledem na to, abyste z polévky dostali maximum chutě. Pokud vývar osolíte a přidáte k němu čerstvou zeleninu nakrájenou na nudličky, bude z něj výborná zeleninová polévka. Do nastrouhané zeleniny po vyjmutí z polévky také můžete přidat vajíčka a osmažit ji jako placičky, které poslouží jako výborná svačinka pro děti.
Jednoduchý vývar můžete vylepšit přidáním masa. Recept na jednoduchý vývar, který zde uvádíme, se však skládá pouze ze zeleniny. Základem zeleninového vývaru jsou mrkev, cibule a petržel, až potom se přidává ostatní zelenina, kterou můžete různě kombinovat podle toho, co máte doma, i podle toho, jaká sezónní zelenina je zrovna k mání. Je jedno, jestli děláte hovězí vývar, kuřecí vývar, zeleninový vývar nebo tento jednoduchý vývar, vždy musí pouze mírně bublat, nikoliv vřít. Recept na jednoduchý vývar nakonec doplňte třeba celestýnskými nudlemi. Dobrou chuť!
Ingredience aneb co potřebujete
2 velké mrkve
2 velké cibule
2 petržele
1 celer
1 velké rajče
5 stroužků česneku
10 stonků petržele
10 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
Postup vaření podle receptu
Zeleninu nejprve očistěte, omyjte a oloupejte. Mrkev, cibuli, petržel a celer na struhadle nastrouhejte.
Koření a zeleninu dejte do velkého hrnce a zalijte 3 litry studené vody. Přiveďte k mírnému varu.
Nechte probublávat 30 minut.
Potom vývar sceďte přes sítko. Buď rovnou podávejte, nebo dejte na mrazák.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jednoduchý vývar
Jednoduchý vývar je tradiční pokrm, který se připravuje z minima surovin, ale nabízí bohatou chuť a vůni. Základ tvoří hovězí nebo drůbeží maso, spojené s kořenovou zeleninou, jako je mrkev, celer a petržel. Přidáním cibule, česneku a koření, jako jsou nové koření nebo bobkový list, získáte aromatický vývar, který skvěle zahřeje i povzbudí. Vývar můžete podávat jako samostatný pokrm, nebo ho použít jako základ pro polévky a omáčky. Jeho jednoduchost a univerzálnost činí tento pokrm oblíbeným v mnoha domácnostech.