Bramborový salát k vánočnímu stolu

Tradiční příloha k vánočnímu stolu. Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Připravíme si nálev do kterého si dáme nové koření, bobkový list, kuličky pepře, špetku soli, ocet a cukr. V něm uvaříme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a vejce, které se nám v tom uvaří natvrdo. Zeleninu pak vyndáme a necháme vychladnout. Oloupané brambory krájíme na kostičky nebo protlačujeme přes sítko s čtverečkovou mřížkou. Cibuli, okurky a uvařenou zeleninu si najemno nakrájíme. Smícháme s bramborami a s hráškem. K tomu přidáme hořčici, majonézu, olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Jako poslední přidáváme oloupaná najemno nakrájená vejce a přidáme podle potřeby zeleninový nálev. Ještě jednou důkladně promícháme a dáme do chladu odležet.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kelímek majonéza
1 konzerva sterilovaný hrášek
4 ks mrkev
1 ks celer
5 ks sterilované okurky
3 ks vejce
2 kg salátové brambory
2 ks cibule
1/2 kelímku bílý jogurt
4 ks petržel
nálev 1 lžíce ocet
1 ks bobkový list
5 kuliček celý černý pepř
1 lžička cukr krupice
sůl
3 kuličky celé nové koření
podle chuti hořčice
mletý černý pepř
Postup vaření podle receptu
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborový salát k vánočnímu stolu
Bramborový salát k vánočnímu stolu je tradiční pokrm, který nesmí chybět na českých svátečních stolech. Jeho základ tvoří vařené brambory, které se kombinují s nakládanými okurkami, cibulí a vajíčky. Salát se často dochucuje majonézou, hořčicí a různými kořením, což mu dodává nezaměnitelnou chuť. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci. Tento slavnostní pokrm symbolizuje rodinnou pohodu a tradice, které nám Vánoce přinášejí.