Italské krémové rizoto

Recept na pravé italské rizoto potvrzuje zlatí rčení, že v jednoduchosti je krása. Recept na krémové rizoto zřejmě pochází ze severní Itálie. A jak známo, italská kuchyně je plná jednoduchých receptů, které ale vyžadují dvě velmi důležité věci, a to vysoce kvalitní suroviny a hodinářsky přesný postup přípravy. Obé samozřejmě uplatníte v receptu na italské rizoto. Na rýži použijte tyto druhy, které jsou stoprocentně osvědčené. Recept na krémové italské rizoto vyžaduje tyto – Carnaroli, Arborio a Vialone Nano. Kdybyste chtěli udělat ještě jemnější základ, použijte místo klasické žluté cibule šalotku. Zeleninový bujón je velmi jednoduché udělat doma, proto se, pokud možno vyhněte kupovanému. A nakonec na recept na italské rizoto – v žádném případě nenahrazujte máslo a parmezán něčím jiným. Jsou to hrdí nositelé chuti.
Ingredience aneb co potřebujete
400 g rýže Arborio
1 menší šalotka
50 g másla
extra panenský olivový olej
150 ml bílého vína
2 polévkové lžíce celeru na kostičky
1,5 l horkého zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu, plus na servírování
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup vaření podle receptu
Šalotku nejprve nasekáme najemno a celer nakrájíme na jemné kostičky. Ve středním kastolu rozpustíme polovinu másla, které zastříkneme trochou olivového oleje. Šalotku spolu s celerem rychle zpěníme.
Vsypeme suchou rýži. Mícháme. Všechna zrnka by se měla obalit tukem a povrch rýže by měl zprůsvitnět.
Hned potom vlijeme do kastrolu bílé víno, promícháme a necháme rýži vínem nasáknout a také odpařit alkohol. Celá operace by neměla zabrat víc než 2 až 3 minuty.
Potom pomalu po malých naběračkách začneme přilévat zeleninový vývar. Jemně rizoto promícháme a necháme na středním ohni zeleninový vývar zcela vstřebat do rýže. Proces opakujeme do té doby, než není rýže al dente, tedy zhruba 20–30 minut.
Když rýže přestane sáknout vývar a je tak akorát na skus, dáme hrnec z plotny a vmícháme parmezán a zbytek másla. Dochutíme solí a pepřem.
Nakonec servírujeme posypané strouhaným parmezánem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Italské krémové rizoto
Italské krémové rizoto je tradiční pokrm pocházející ze severní Itálie, známý svou jemnou a krémovou konzistencí. Základem je speciální druh rýže, nejčastěji Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano, které díky svému vysokému obsahu škrobu zajišťují charakteristickou texturu. Příprava zahrnuje pomalé vaření rýže v zeleninovém, kuřecím nebo hovězím vývaru za stálého míchání. Dochucuje se vínem, parmazánem a máslem, což dodává pokrmu bohatou chuť. Pro větší variabilitu se často přidávají houby, mořské plody nebo zelenina. Italské rizoto je vynikající jako hlavní chod nebo příloha.