Italské krémové rizoto

Italské krémové rizoto
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Porce: 4

Recept na pravé italské rizoto potvrzuje zlatí rčení, že v jednoduchosti je krása. Recept na krémové rizoto zřejmě pochází ze severní Itálie. A jak známo, italská kuchyně je plná jednoduchých receptů, které ale vyžadují dvě velmi důležité věci, a to vysoce kvalitní suroviny a hodinářsky přesný postup přípravy. Obé samozřejmě uplatníte v receptu na italské rizoto. Na rýži použijte tyto druhy, které jsou stoprocentně osvědčené. Recept na krémové italské rizoto vyžaduje tyto – Carnaroli, Arborio a Vialone Nano. Kdybyste chtěli udělat ještě jemnější základ, použijte místo klasické žluté cibule šalotku. Zeleninový bujón je velmi jednoduché udělat doma, proto se, pokud možno vyhněte kupovanému. A nakonec na recept na italské rizoto – v žádném případě nenahrazujte máslo a parmezán něčím jiným. Jsou to hrdí nositelé chuti.

Ingredience aneb co potřebujete

400 g rýže Arborio
1 menší šalotka
50 g másla
extra panenský olivový olej
150 ml bílého vína
2 polévkové lžíce celeru na kostičky
1,5 l horkého zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu, plus na servírování
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup vaření podle receptu

Šalotku nejprve nasekáme najemno a celer nakrájíme na jemné kostičky. Ve středním kastolu rozpustíme polovinu másla, které zastříkneme trochou olivového oleje. Šalotku spolu s celerem rychle zpěníme.

Vsypeme suchou rýži. Mícháme. Všechna zrnka by se měla obalit tukem a povrch rýže by měl zprůsvitnět.

Hned potom vlijeme do kastrolu bílé víno, promícháme a necháme rýži vínem nasáknout a také odpařit alkohol. Celá operace by neměla zabrat víc než 2 až 3 minuty.

Potom pomalu po malých naběračkách začneme přilévat zeleninový vývar. Jemně rizoto promícháme a necháme na středním ohni zeleninový vývar zcela vstřebat do rýže. Proces opakujeme do té doby, než není rýže al dente, tedy zhruba 20–30 minut.

Když rýže přestane sáknout vývar a je tak akorát na skus, dáme hrnec z plotny a vmícháme parmezán a zbytek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Nakonec servírujeme posypané strouhaným parmezánem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Italské krémové rizoto

Italské krémové rizoto je tradiční pokrm pocházející ze severní Itálie, známý svou jemnou a krémovou konzistencí. Základem je speciální druh rýže, nejčastěji Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano, které díky svému vysokému obsahu škrobu zajišťují charakteristickou texturu. Příprava zahrnuje pomalé vaření rýže v zeleninovém, kuřecím nebo hovězím vývaru za stálého míchání. Dochucuje se vínem, parmazánem a máslem, což dodává pokrmu bohatou chuť. Pro větší variabilitu se často přidávají houby, mořské plody nebo zelenina. Italské rizoto je vynikající jako hlavní chod nebo příloha.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vegetariánské, Italské, Rizoto
Štítky: hlavní chod, italská kuchyně, vegetariánský recept, rýže, rizoto, bílé víno

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Italské krémové rizoto.

Přidat komentář