Srbské rizoto

Srbské rizoto
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Porce: 4

Recept na srbské rizoto je ve své podstatě úplně jiné jídlo, než které dostanete v italské restauraci nebo u hipsterů, když u nich na návštěvě řeknete, že chcete rizoto. Recept na srbské rizoto v sobě ukrývá dvě svízele, kterým je potřeba se vyhnout. Za prvé použijte dostatečné množství rajčatového protlaku, protože potom je srbské rizoto vláčnější a jemnější v konzistenci. Recept na srbské rizoto za druhé vyžaduje dostatek sterilovaného hrášku. Tak na to nezapomeňte. Pro pikantnější zážitek z jídla můžete do rizota přidat chilli papričku nebo kajenský pepř. Pokud chcete recept na srbské rizoto vylepšit, přilijte do hrnce olej z pečených paprik.

Ingredience aneb co potřebujete

1 polévková lžíce rostlinného oleje
1 ks cibule, nadrobno nakrájené
250 g mleté maso (mix hovězího a vepřového)
sůl
3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
2 čajové lžičky sladké papriky
250 g rýže
3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
5 plátků papriky pečené v oleji a nakrájené na drobné kousky
600 ml hovězího vývaru
200 g strohaného eidamu k podávání
hladkolistá petrželka k podávání
nakládané okurky k podávání

Postup vaření podle receptu

Ve větší pánvi nebo hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli do zlatova.

Přidejte maso, osolte a vše orestujte. Maso při restování rozmačkávejte vařečkou na kousíčky. Nakonec přidejte najemno nakrájený česnek a na chvíli ho orestujte.

Přilite protlak, krátce orestujte, vše posypte paprikou, zarestujte, vsypte rýži, hrášek a papriky, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a za občasného míchání duste do změknutí rýže.

Ke konci vaření podle potřeby případně podlijte ještě trochou vývaru.

Podávejte sypané sýrem, zdobené petrželkou a s okurkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Srbské rizoto

Srbské rizoto je chutný pokrm, který pochází z Balkánu. I když jeho název naznačuje, že se jedná o typické srbské jídlo, je velmi oblíbené v celé východní Evropě. Základem je rýže, do které se přidává maso, často kuřecí nebo vepřové, spolu s paprikou, cibulí a rajčaty. Koření jako paprika, česnek a pepř dodává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Jídlo je rychlé a jednoduché na přípravu, což z něj činí oblíbenou volbu pro každodenní stravování. Srbské rizoto je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají vydatné a chutné jídlo.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vepřové maso, Pro děti, České, Hovězí maso, Mleté maso, Rizoto
Štítky: vepřové maso, hlavní chod, hovězí maso, mleté maso, dětská jídla, rýže, rizoto

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Srbské rizoto.

Přidat komentář