Srbské rizoto

Recept na srbské rizoto je ve své podstatě úplně jiné jídlo, než které dostanete v italské restauraci nebo u hipsterů, když u nich na návštěvě řeknete, že chcete rizoto. Recept na srbské rizoto v sobě ukrývá dvě svízele, kterým je potřeba se vyhnout. Za prvé použijte dostatečné množství rajčatového protlaku, protože potom je srbské rizoto vláčnější a jemnější v konzistenci. Recept na srbské rizoto za druhé vyžaduje dostatek sterilovaného hrášku. Tak na to nezapomeňte. Pro pikantnější zážitek z jídla můžete do rizota přidat chilli papričku nebo kajenský pepř. Pokud chcete recept na srbské rizoto vylepšit, přilijte do hrnce olej z pečených paprik.
Ingredience aneb co potřebujete
1 polévková lžíce rostlinného oleje
1 ks cibule, nadrobno nakrájené
250 g mleté maso (mix hovězího a vepřového)
sůl
3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
2 čajové lžičky sladké papriky
250 g rýže
3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
5 plátků papriky pečené v oleji a nakrájené na drobné kousky
600 ml hovězího vývaru
200 g strohaného eidamu k podávání
hladkolistá petrželka k podávání
nakládané okurky k podávání
Postup vaření podle receptu
Ve větší pánvi nebo hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli do zlatova.
Přidejte maso, osolte a vše orestujte. Maso při restování rozmačkávejte vařečkou na kousíčky. Nakonec přidejte najemno nakrájený česnek a na chvíli ho orestujte.
Přilite protlak, krátce orestujte, vše posypte paprikou, zarestujte, vsypte rýži, hrášek a papriky, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a za občasného míchání duste do změknutí rýže.
Ke konci vaření podle potřeby případně podlijte ještě trochou vývaru.
Podávejte sypané sýrem, zdobené petrželkou a s okurkami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Srbské rizoto
Srbské rizoto je chutný pokrm, který pochází z Balkánu. I když jeho název naznačuje, že se jedná o typické srbské jídlo, je velmi oblíbené v celé východní Evropě. Základem je rýže, do které se přidává maso, často kuřecí nebo vepřové, spolu s paprikou, cibulí a rajčaty. Koření jako paprika, česnek a pepř dodává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Jídlo je rychlé a jednoduché na přípravu, což z něj činí oblíbenou volbu pro každodenní stravování. Srbské rizoto je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají vydatné a chutné jídlo.