Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
Králíka rozdělíme na části, umyjeme a osušujeme. Otrháme rozmarýn. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Porce králíka osolíme a vmasírujeme do nich česnek a rozmarýn.
Ingredience aneb co potřebujete
1 králík
4 snítky rozmarýnu
mořská sůl
2 lžíce oleje
100 g másla
1-2 cibule
5 stroužků česneku
Zelí
1 malá hlávka červeného zelí
100 g uzeného špeku
2 menší cibule
1 větší brambor
4 lžíce krystalového cukru
2 lžíce octa
sůl
Postup vaření podle receptu
Králíka rozporcujeme, umyjeme a osušujeme.
Otrháme rozmarýn, oloupeme česnek a prolisujeme ho. Králičí kousky osolíme a vmícháme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Oslazené kusy zakápneme olejem a uložíme do uzavíratelné nádoby v lednici, ideálně do následujícího dne.
Do pekáče vložíme máslo, nakrájený špek na plátky nebo proužky, cibuli na půlkolečka nebo kolečka a kousky králíka. Poté zakryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C.
Po přibližně půl hodině přilijeme trochu horké vody a opět zakryjeme. Maso pečeme do měkka asi 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme víko, aby maso dostalo pěknou barvu. Omáčka by neměla být příliš vodnatá. Pokud je, necháme ji na sporáku zredukovat.
Zelí nakrájíme na tenké proužky buď ručně, nebo pomocí robota.
Do hrnce vložíme nakrájený špek a vyškvaříme ho do vonné chuti. Poté přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zhnědnout. Přimícháme jemně nakrájené zelí, přilijeme asi 200 ml vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a dusíme, dokud není měkké.
Na konci dušení přimícháme jemně nastrouhaný brambor a necháme směs krátce povařit na mírném ohni. Podle potřeby dosolíme. Dále přidáme cukr a ocet dle chuti. Zelí by mělo být spíše sladší.
Servírujeme s jakýmkoli knedlíkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím je delikátní pokrm, který potěší každého milovníka dobrého jídla. Šťavnaté maso králíka se opéká na másle, což mu dodává bohatou chuť a jemnou texturu. Aromatický rozmarýn skvěle doplňuje chuť masa, zatímco červené zelí, připravené na sladko-kyselo, přináší kontrast a svěžest. Tento tradiční pokrm je ideální volbou pro slavnostní oběd nebo rodinnou večeři, přičemž spojuje chutě, které si zamilujete.

Tomáš Rohlena