Velikonoční sekaná s vejcem

Velikonoční sekaná s vejcem patří mezi nejoblíbenější recepty Velikonoc. Řada lidí je zvyklá o těchto svátcích spíše na sladká jídla. Velikonoční sekaná se z toho samozřejmě vyjímá, a právě tím je pro spoustu lidí zajímavá. Recept na velikonoční sekanou není zas tak složitý, měla by ho zvládnout každá průměrně nadaná kuchařka. Pokud se chcete blýsknout před příbuznými či kamarády, můžete místo kupovaného mletého masa použít vlastní, které si sami namelete a u něhož si sami rozhodnete poměr hovězího a vepřového. Věděli jste například, že na sekanou se dříve maso opravdu nasekalo, což bylo o dost pracnější? A také že sekaná byla ve středověku luxusní jídlo, které si dopřávali pouze vyšší společenské vrstvy? Nicméně teď se píše 21. století a velikonoční sekaná je dostupná pro každého, kdo není líný a kdo se rád těší z dobrého jídla.
Ingredience aneb co potřebujete
300 g mletého masa
1 vejce
1 lžička majoránky
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
100 ml mléka
2 plátky toastového chleba
sůl
pepř
2 vejce natvrdo
Postup vaření podle receptu
Nejprve uvařte 2 vejce natvrdo a rozehřejte troubu na 180 °C.
Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky. Ty potom dejte do misky a zalijte teplým mlékem. Nechte chleba pořádně nasáknout.
Teď se vrhněte na maso. Zapracujte do něj vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, majoránku a kmín. Nezapomeňte osolit a opepřit.
Chleba nasáklý mlékem a ochucené maso zpracujte tak, abyste získali kompaktní směs. Ruce jsou nejlepší nástroj. Potom ještě popřípadě ještě trochu osolte nebo opepřete.
Maso rozválejte/rozprostřete na plát a položte natvrdo uvařená vajíčka za sebou. Celé to zabalte do tvaru sekané. Nebojte se, zní to složitěji, než to ve skutečnosti je.
Trouba je rozehřátá na 180° C. Sekanou dejte na plech a přikrytou alobalem pečte cca 1 hodinu. Poté odstraňte alobal a dodělejte kůrčičku.
Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční sekaná s vejcem
Velikonoční sekaná s vejcem je tradiční pokrm připravovaný během velikonočních svátků. Základem je mleté maso, které se okoření a smíchá s dalšími přísadami, jako je cibule, česnek nebo koření. Do středu se pak vkládají natvrdo uvařená vejce. Sekaná se peče v troubě, až má zlatavou kůrku. Při podávání se řeže na plátky, čímž se odhalí jedinečný vzhled s dortovými vejci uvnitř. Tento pokrm je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro estetický vzhled, který připomíná tradice a pohostinnost Velikonoc.