Velikonoční sekaná s vejcem

Velikonoční sekaná s vejcem
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Porce: 4

Velikonoční sekaná s vejcem patří mezi nejoblíbenější recepty Velikonoc. Řada lidí je zvyklá o těchto svátcích spíše na sladká jídla. Velikonoční sekaná se z toho samozřejmě vyjímá, a právě tím je pro spoustu lidí zajímavá. Recept na velikonoční sekanou není zas tak složitý, měla by ho zvládnout každá průměrně nadaná kuchařka. Pokud se chcete blýsknout před příbuznými či kamarády, můžete místo kupovaného mletého masa použít vlastní, které si sami namelete a u něhož si sami rozhodnete poměr hovězího a vepřového. Věděli jste například, že na sekanou se dříve maso opravdu nasekalo, což bylo o dost pracnější? A také že sekaná byla ve středověku luxusní jídlo, které si dopřávali pouze vyšší společenské vrstvy? Nicméně teď se píše 21. století a velikonoční sekaná je dostupná pro každého, kdo není líný a kdo se rád těší z dobrého jídla.

Ingredience aneb co potřebujete

300 g mletého masa
1 vejce
1 lžička majoránky
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného kmínu
100 ml mléka
2 plátky toastového chleba
sůl
pepř
2 vejce natvrdo

Postup vaření podle receptu

Nejprve uvařte 2 vejce natvrdo a rozehřejte troubu na 180 °C.

Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky. Ty potom dejte do misky a zalijte teplým mlékem. Nechte chleba pořádně nasáknout.

Teď se vrhněte na maso. Zapracujte do něj vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, majoránku a kmín. Nezapomeňte osolit a opepřit.

Chleba nasáklý mlékem a ochucené maso zpracujte tak, abyste získali kompaktní směs. Ruce jsou nejlepší nástroj. Potom ještě popřípadě ještě trochu osolte nebo opepřete.

Maso rozválejte/rozprostřete na plát a položte natvrdo uvařená vajíčka za sebou. Celé to zabalte do tvaru sekané. Nebojte se, zní to složitěji, než to ve skutečnosti je.

Trouba je rozehřátá na 180° C. Sekanou dejte na plech a přikrytou alobalem pečte cca 1 hodinu. Poté odstraňte alobal a dodělejte kůrčičku.

Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční sekaná s vejcem

Velikonoční sekaná s vejcem je tradiční pokrm připravovaný během velikonočních svátků. Základem je mleté maso, které se okoření a smíchá s dalšími přísadami, jako je cibule, česnek nebo koření. Do středu se pak vkládají natvrdo uvařená vejce. Sekaná se peče v troubě, až má zlatavou kůrku. Při podávání se řeže na plátky, čímž se odhalí jedinečný vzhled s dortovými vejci uvnitř. Tento pokrm je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro estetický vzhled, který připomíná tradice a pohostinnost Velikonoc.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vepřové maso, České, Hovězí maso, Mleté maso, Velikonoce
Štítky: vepřové maso, česká kuchyně, hlavní chod, hovězí maso, mleté maso, sekaná, vejce, velikonoce, velikonoční sekaná

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Velikonoční sekaná s vejcem.

Přidat komentář