Voňavá koprová omáčka

Voňavá koprová omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

V zimě lidské tělo potřebuje něco voňavého, teplého do žaludku. Vhodnou alternativou mohou být i omáčky. Taková voňavá koprová omáčka to je to pravé.

Ingredience aneb co potřebujete

0,5 l vývaru např hovězí
2 ks balení kopru - čerstvého (můžeme použít i naložený kopr v nálevu)
0,5 l mléka - plnotučného 3,5%
špetku mletého pepře - nejlépe bílý
špetku soli
trochu cukru
3 polévkové lžíce másla
1ks smetany na šlehání (200g)
maličko octa na dochucení
1 celé vejce
Na zahuštění hladkou mouku asi 5 polévkových lžic

Postup vaření podle receptu

Kopr máme snad každý na své zahrádce. A pokud ne, tak v obchodě mají jak čerstvý tak naložený.

Pusťme se do toho. Nejprve si uvaříme vývar např: hovězí. Přisypeme do něho na jemno nakrájený čerstvý kopr. Pokud nemáme čerstvý, použijeme kopr z nálevu. Ten scedíme, kopr z něj vyndáme, nakrájíme a vložíme do vývaru. Kousek kopru si necháme stranou na závěr. Přidáme trochu cukru a maličko octa.

Necháme přejít varem. Vlijeme mléko, smetanu a rozklepneme do hrnce celé vejce. Nakonec zahustíme hladkou moukou podle potřeby. Důkladně rozmícháme a necháme provařit.

Můžeme opepřit , osolit, osladit poř. okyselit ještě maličko octem. To už podle svých chuťových pohárků. Na závěr vhodíme pár kousků kopru pro vůňi a můžeme podávat. Já zvolím jako přílohu brambory a vařené vejce na tvrdo. Vy si můžete dát k tomu ještě plátek dobrého hovězího. A jak přílohu knedlík. Záleží na vás.

Přeji dobrou chuť!

Co jste ještě nevěděli o receptu Voňavá koprová omáčka

Voňavá koprová omáčka je tradiční české jídlo, které s láskou připravovaly naše babičky. Její výrazná vůně kopru, jemná chuť smetany a lehká kyselost citrónu tvoří dokonalou kombinaci. Podává se nejčastěji s vařenými bramborami a plátkem vařeného hovězího masa nebo vajíčkem natvrdo. Tato omáčka se těší oblibě pro svou jednoduchost a výživnost, ať už jako součást oběda či večeře. Je ideální volbou pro ty, kdo mají rádi klasické české chutě a vůně, které navozují pocit domova.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo
Štítky: česká kuchyně, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Voňavá koprová omáčka.

Přidat komentář