Kynuté meruňkové knedlíky

Nemusíte vařit stále dokola kynuté ovocné knedlíky s jahodami. Zkuste třeba ovocné knedlíky s meruňkami, pokud toto boží ovoce máte rádi. Vlastně si můžete vzpomenout na svoje dětství a prázdniny, kdy mnoho z nás jezdilo k babičce na vesnici a ovocné knedlíky tak nějak k víkendovému obědu patřily. Po osvojení receptu na ovocné kynuté knedlíky je můžete dělat dětem na chalupě a vytvořit jim vzpomínky takové, jaké máte i vy. Recept na kynuté ovocné knedlíky s meruňkami je poměrně jednoduchý, jenom je potřeba dodržet několik zásad a úspěch je váš. S těstem si pohrajte a nechte jej opravdu tu hodinu kynout. V knedlíčkách by neměl být žádný vzduch, a je-li vám ovoce málo, udělejte z nich jednoduchou studenou omáčku.
Ingredience aneb co potřebujete
100 ml vlažného plnotučného mléka
15 g čerstvého droždí
30 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
špetka soli
25 g másla
1 vejce
asi 20 zralých meruněk
moučkový cukr na obalení meruněk
1 tvaroh na strouhání
moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na zalití
Postup vaření podle receptu
Nejprve do vlažného mléka rozdrobte droždí a 1 lžičku cukru. Nechte v teple, až vzejde kvásek, což bude trvat cca 10 minut. Prosetou mouku v míse od robota smiste se špetkou soli, zbývajícím cukrem, rozpuštěným máslem a vejcem. Kvásek dejte do mísy také a nechte pracovat robota, aby vypracoval krásně hladké a nadýchané těsto, které se nesmí lepit ke stěnám mísy.
Těsto nechte přikryté alespoň hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Rozpůlené meruňky dávejte do odkrojených částí těsta a tvarujte knedlíky. Pokud je ovoce nakyslé, do knedlíku můžete dát trochu moučkového cukru. Hotové ovocné knedlíky nechte ještě 10 minut pod utěrkou odpočinout.
Ovocné knedlíky vařte v páře v hrnci na pařáku. Zabere to asi 18 minut. Hotové knedlíky propíchejte párátkem. Na talíři je posypte nadrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kynuté meruňkové knedlíky
Kynuté meruňkové knedlíky jsou tradiční české jídlo, které se připravuje z jemného kynutého těsta zabaleného kolem šťavnatých meruněk. Těsto vyrobené z droždí, mouky, mléka, vajec a cukru se nechá vykynout, poté se z něj formují kuličky, které obalují meruňky. Knedlíky se vaří ve vodě, dokud nejsou nadýchané a měkké. Podávají se posypané moučkovým cukrem, zalité rozpuštěným máslem a často doplněné tvarohem nebo rozemletým mákem. Tento pokrm je oblíbený nejen pro svou lahodnou chuť, ale také jako symbol letních prázdnin a rodinných setkání.