Francouzský hruškový koláč

V míse vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli do pěny. K tomu pomalu vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilijeme olej, mléko a vše vyšleháme.
Ingredience aneb co potřebujete
1 špetka sůl
1 balíček prášek do pečiva
3 lžíce olej
150 g hladká mouka
1 dl mléko
2 ks vejce
100 g cukr
4 ks hruška
poleva 80 dkg máslo
1 balíček skořicový cukr
1 ks vejce
Postup vaření podle receptu
Oloupeme si hrušky, zbavíme semínek a na tenké plátky nakrájíme. Vymažeme si dortovou formu a vylijeme půlkou těsta a na vrch pokládáme hrušky. Zalijeme zbytkem těsta.
Takto vkládáme do předehřáté trouby na 180°C na půl hodiny péct.
Zatímco se dort peče, tak si připravíme polevu. V malém hrnci si rozpustíme máslo k němuž přidáme skořicový cukr a vejce. Vše důkladně prohřejeme a promícháme.
Po vyndání z trouby koláč na několika místech špejlí propícháme a přelijeme polevou. Takto vkládáme zpět do trouby na dalších 20minut.
Koláč můžeme hned podávat, ale můžeme jíst i za studena.
Co jste ještě nevěděli o receptu Francouzský hruškový koláč
Francouzský hruškový koláč, známý jako tarte aux poires, je lahodný dezert, který kombinuje jemné těsto s křehkými hruškami. Typicky se připravuje z máslového těsta, které je plněné krémem z mandlového mléka a naloženými hruškami. Tento koláč je ideální jako sladká tečka po obědě nebo večeři, a jeho lahodná chuť s nádechem vanilky a mandlek okouzlí každého milovníka dezertů. Podává se nejlépe lehce teplý nebo vychlazený, často doplněný šlehačkou nebo zmrzlinou pro extra požitky.