Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou

Předkrm pocházející z Lucemburska. Recept je pro 4 osoby
Ingredience aneb co potřebujete
1 lžíce olivový olej
12 ks krevety
na ozdobu 4 snítky kerblík
omáčka 30 ml suché bílé víno
1 ks lusk vanilky
30 ml francouzský vermut Noilly Prat
1 lžíce pomerančové šťávy
1 ks šalotka
60 g máslo
1 špetka sůl a bílý pepř
Postup vaření podle receptu
Po opláchnutí čerstvých krevet , odstraníme hlavy, oloupeme ocásky, ale poslední kroužek skořápky s ocasní ploutví ponecháme. Krevety na hřbetě podélně řízneme a vytáhneme černé střívko.
Nadrobno nakrájíme šalotku a podusíme v malém hrnci ve směsi vermutu Noilly Prat (který nelze nahradit jiným) a bílého suchého vína. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme vyškrábneme vnitřek a dáme ke konci vařit i s luskem do vroucího vína. Opět, ani přírodní vanilku nejde nahradit. Přidáme špetku čerstvě umletého pepře a soli. Vaříme do doby kdy je v hrnci asi 1-2 čajové lžičky tekutiny.
Na mírném ohni přidáváme dobře vychlazené máslo po malých kouskách a postupně vmícháváme. Vždy počkáme až se ten předchozí úplně rozpustí. Takhle pokračujeme dokud omáčka nezhoustne. Jakmile přidáte máslo, tak už nesmíte omáčku vařit! Dále přidáme lžíci pomerančové šťávy. Hotovou omáčku necháme přikrytou na pár minut odstát.
Mezitím si rozpálíme pánev s olivovým olejem, na které z každé strany zprudka opečeme, opatrně osušené krevetí ocásky a to na každé straně tak 30sekund.
Připravíme si 4talířky, na které nalejeme vlažnou omáčku, z které jsme vyjmuli vanilkový lusk. Na tyto talířky s omáčkou vložíme krevety, ozdobíme malou snítku kerblíku. Podáváme s lehce orestovanou(nejlépe v troubě) vekou.
K pití doporučuji nějaké dobré suché víno.
Co jste ještě nevěděli o receptu Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou
Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou jsou delikátní pokrm, který spojuje mořské plody s neobvyklou sladkou chutí. Krevety jsou jemně osmažené na másle, což zvýrazňuje jejich přirozenou chuť. Vanilková omáčka, vyrobená z kvalitní vanilky a smetany, dodává pokrmu originální a luxusní nádech. Tento recept je ideální pro speciální příležitosti, kdy chcete potěšit hosty něčím neobvyklým a chutným. Podávejte je s lehkým salátem nebo rýží, abyste si vychutnali harmonii chutí.