Jednoduchá svíčková

Recept na svíčkovou omáčku patří k největším potěšením, které si tuzemští strávníci dopřávají. Svíčková nemusí být jenom recept, který je dlouhý jako telefonní seznam. Může jít o celkem jednoduché jídlo, které vykouzlíte během chvilky, abyste si mohli užít skvělou dobrotu co nejrychleji. Recept na svíčkovou se sice jmenuje po masu hovězí svíčková, nicméně není nutné, či dokonce je žádoucí použít na svíčkovou omáčku jiný druh hovězího masa. Svíčková může být nahrazena třeba hovězím zadním, karabáčkem, květovou špičkou, loupanou nebo kulatou plecí, která se někdy nazývá falešnou svíčkovou. Svíčková omáčka totiž díky většímu množství kolagenu bude mít bohatější chuť. Co týká masa, tak velmi důležité je maso také proklát špekem. Sami potom na talíři uvidíte, že se to vyplatilo. Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku najdete právě zde.
Ingredience aneb co potřebujete
4 plátky roštěnky
1 mrkev
1 petržel
1 malý celer
olej
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
vývar podle potřeby
1 kelímek smetany
1 lžíce solamylu
Postup vaření podle receptu
Roštěnky nejprve odblaníme, potom naklepeme, po okrajích nařízneme a osolíme. Na rozpálené pánvi je zprudka osmahneme na oleji.
Maso vyjmeme a ve výpeku po nich osmahneme na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) zeleninu a cibuli.
Přendáme do pekáčku, podlijeme připraveným vývarem. Potom přidáme koření (nejlépe v sáčku, aby se dalo dobře vyndat) a zakryté dusíme v troubě doměkka.
Roštěnky, které změkly a jsou křehké, vyjmeme, vyndáme i koření a zeleninu rozmixujeme.
Podle potřeby dolijeme vývar a zahustíme škrobovou moučkou, kterou necháme přejít varem.
Přidáme smetanu, necháme znovu přejít varem, dochutíme citronovou šťávou a do omáčky vložíme maso, aby se prohřálo.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jednoduchá svíčková
Jednoduchá svíčková je tradiční české jídlo, které se skládá z hovězího masa marinovaného v zelenině a koření. Po marinování se maso opéká, a poté se dusí s kořenovou zeleninou do měkka. Omáčka se zahušťuje smetanou a dochucuje citronem a cukrem. Podává se s houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky. Tento recept je ceněný pro svou jemnou a vyváženou chuť, která připomíná domácí vaření. Je ideálním pokrmem pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné obědy.