Babiččina rajská

Babiččina rajská
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Rajská omáčka z nakládaných rajčat.

Ingredience aneb co potřebujete

4 lžičky tymián
1 sklenice nákládaná rajčata
3 lžíce hladká mouka
1 ks rajčatový protlak
1 ks cibule
4 kuličky celý černý pepř
4 kuličky nové koření
3 lžíce sádlo
1 kelímek smetana na vaření
10 kostek cukr
2 ks bobkový list
podle chuti sůl
cukr
ocet

Postup vaření podle receptu

Oloupeme a necháme odkapat naložená rajčata. Nálev z rajčat si ponecháme. Rajčata mohou být naložena jak po domácku, tak i kupovaná.

Do hlubšího hrnce si dáme rozehřát sádlo a k němu přidáme 10 lžiček cukru. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne karamel. K tomu přidáme rajčata a pomícháme. Připravte se na to, že jakmile je přidáte, začnou prskat. Tak hned přiklopte.

Po chvíli vaření přidáme najemno nakrájenou cibulku, tymián, nové koření, celý pepř a bobkový list. Přiklopíme a dusíme dokud vše nezměkne. Postupně přiléváme nálev z rajčat. Poté co nám změkla rajčata, vyndáme koření a vše rozmixujeme, nejlépe ponorným mixérem. Přidáváme protlak a dochucujeme octem, cukrem a solí. Kdybyste používali sladkokyselý nálev z podomácku naložených rajčat, tak není třeba dochucovat. Ve smetaně si rozmícháme trošku mouky a jako poslední přidáváme do babiččiny rajské. Podle potřeby popřípadě ještě dochutíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem a masem, popřípadě plněnými paprikami, jak jsme zvyklí.

Co jste ještě nevěděli o receptu Babiččina rajská

Babiččina rajská je tradiční české jídlo, které potěší každého milovníka domácí kuchyně. Tato lahodná omáčka je připravována z rajčat, cibule a koření, často obohacená o masové kuličky nebo hovězí maso. Vysoká kombinace chutí a vůní přenáší na talíř vzpomínky na babiččiny hrnce plné lásky a péče. Podává se obvykle s knedlíkem nebo rýží, což ji činí ideálním pokrmem pro rodinné obědy. Babiččina rajská je prostě klasikou, která nikdy nezklame.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Hlavní jídlo, České, Omáčky
Štítky: česká kuchyně, vegetariánský recept, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Babiččina rajská.

Přidat komentář