Babiččina rajská

Rajská omáčka z nakládaných rajčat.
Ingredience aneb co potřebujete
4 lžičky tymián
1 sklenice nákládaná rajčata
3 lžíce hladká mouka
1 ks rajčatový protlak
1 ks cibule
4 kuličky celý černý pepř
4 kuličky nové koření
3 lžíce sádlo
1 kelímek smetana na vaření
10 kostek cukr
2 ks bobkový list
podle chuti sůl
cukr
ocet
Postup vaření podle receptu
Oloupeme a necháme odkapat naložená rajčata. Nálev z rajčat si ponecháme. Rajčata mohou být naložena jak po domácku, tak i kupovaná.
Do hlubšího hrnce si dáme rozehřát sádlo a k němu přidáme 10 lžiček cukru. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne karamel. K tomu přidáme rajčata a pomícháme. Připravte se na to, že jakmile je přidáte, začnou prskat. Tak hned přiklopte.
Po chvíli vaření přidáme najemno nakrájenou cibulku, tymián, nové koření, celý pepř a bobkový list. Přiklopíme a dusíme dokud vše nezměkne. Postupně přiléváme nálev z rajčat. Poté co nám změkla rajčata, vyndáme koření a vše rozmixujeme, nejlépe ponorným mixérem. Přidáváme protlak a dochucujeme octem, cukrem a solí. Kdybyste používali sladkokyselý nálev z podomácku naložených rajčat, tak není třeba dochucovat. Ve smetaně si rozmícháme trošku mouky a jako poslední přidáváme do babiččiny rajské. Podle potřeby popřípadě ještě dochutíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a masem, popřípadě plněnými paprikami, jak jsme zvyklí.
Co jste ještě nevěděli o receptu Babiččina rajská
Babiččina rajská je tradiční české jídlo, které potěší každého milovníka domácí kuchyně. Tato lahodná omáčka je připravována z rajčat, cibule a koření, často obohacená o masové kuličky nebo hovězí maso. Vysoká kombinace chutí a vůní přenáší na talíř vzpomínky na babiččiny hrnce plné lásky a péče. Podává se obvykle s knedlíkem nebo rýží, což ji činí ideálním pokrmem pro rodinné obědy. Babiččina rajská je prostě klasikou, která nikdy nezklame.