Tuřín pečený s mrkví

Zeleninu, kterou jsme předehřáli, nakrájíme na tenké plátky a mírně osolíme, případně přidáme kmín. Poté naplníme připravenou zapékací misku. Smetanu a mléko osolíme,…
Ingredience aneb co potřebujete
2 bulvy tuřínu
700 g mrkve
1 kelímek smetany ke šlehání
3 lžíce mléka
sůl
bílý pepř
špetka kmínu
muškátový oříšek
2 cm másla
svazek čerstvého tymiánu
Postup vaření podle receptu
Omytou zeleninu nakrájíme na tenké kousky, mírně osolíme a pokud máme zájem, přidáme kmín, a pak ji umístíme do zapékací mísy.
Mléko a smetanu dochutíme solí, pepřem a přidáme přibližně půl lžičky strouhaného muškátového oříšku nebo jeho květu.
Zeleninu zalijeme, posypeme kousky másla a pečeme odkryté přibližně půl hodiny při teplotě kolem 170 stupňů.
Nakonec posypeme odstraněným tymiánem, lžící ho lehce přitlačíme do smetany a opatrně promícháme – spíše smetanu přelijeme lžící a dopékáme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Tuřín pečený s mrkví
Tuřín pečený s mrkví je vynikající pokrm, který spojuje jednoduchost a výbornou chuť. Tuřín, známý také jako bulvový zelí, se dokonale hodí k pečení, protože se jeho chuť s teplem krásně rozvinout. Společně s mrkví, která dodává pokrmu sladkost a barvu, vytváří harmonickou kombinaci. Tento recept je ideální jako příloha k masu nebo jako lehké vegetariánské jídlo. Pečení zvýrazňuje přirozenou chuť zeleniny a dodává jí křehkost. Navíc je tento pokrm zdravý a bohatý na vitamíny.