Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut
Porce: 1

Tradiční český pokrm, který se nachází na pomezí bramborových knedlíků a halušek. Jak to, že se těmto knedlíkům říká chlupaté? Odpověď spočívá v tom…

Ingredience aneb co potřebujete

Knedlíky
400 g vařených brambor
500 g syrových brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Zelí
1 sklenice kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
olej (podle potřeby)
100 g cukru krupice
1 oloupané rajče
1 špetka kmínu
1 špetka soli

K dokončení
500 g vařeného uzeného bůčku
1 velká cibule osmažená do zlatova

Postup vaření podle receptu

Zelí dáme na lehce osmaženou cibuli, přidáme nakrájené rajče, kmín, cukr a sůl a chvíli to restujeme.

Přilijeme trochu vody a dusíme do změknutí přibližně hodinu. Poté necháme odpařit veškerou tekutinu, posypeme lžící hladké mouky a krátce ještě dusíme.

Uvařené brambory v míse rozmačkáme nebo nastrouháme.

Nastrouháme syrové brambory a několikrát je propláchneme studenou vodou přes jemné síto. Následně je vymačkáme a smícháme s bramborami, které už jsou uvařené.

Do bramborové hmoty vmícháme mouku, vejce a sůl a vypracujeme pevné těsto.

Z těsta vytváříme malé kuličky a vaříme je ve vroucí vodě. Vaření trvá zhruba 8 minut.

Uvařené kusy vezmeme děrovanou naběračkou a ihned je dáme do teplého zelí.

Do směsi přidáme nakrájené uzené maso a osmaženou cibuli a důkladně promícháme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradiční české jídlo, které se vyznačuje nadýchanou, chlupatou strukturou. Tento pokrm se vyrábí z bramborového těsta, které se obvykle tvoří z vařených brambor, mouky a vajec. Knedlíky se vaří ve vodě a podávají se často jako příloha k masovým omáčkám, například svíčkové nebo houbové. Jejich charakteristická textura je výsledkem jemného mletí vařených brambor, což vytváří jedinečný zážitek pro milovníky české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (50 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové
Štítky: restování, vaření, oběd, běžný den, večeře, slané, česká, slovenská, bramborová jídla, přílohy, kysané zelí, náročné, náročný, dušení, jiné maso

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chlupaté knedlíky.

Přidat komentář